Tort ananasowy

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Upiec biszkopt z 6 jajek wg własnego wypróbowanego przepisu.Krem: puszka ananasa, galaretka cytrynowa, 1 szkl cukru, budyń śmietankowy, 1/2 l śmietany 30%, 3 żółtka, 1/2 szkl wody.Syrop z ananasów zagotować z cukrem.Następnie w 1/2 szkl wody rozpuścić budyń i zagotować go na wcześniej zrobionym syropie.Do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę, dobrze wymieszać.Całość wystudzić.Do zimnego budyniu dodać żółtka,wymieszać, dać ubitą na sztywno śmietanę, a na końcu pokrojone w kostkę ananasy.Wymieszać.Biszkopt przekroić na trzy części i każdą nasączyć ponczem (1 szkl wody + sok z cytryny).Przełożyć kremem i udekorować.Najlepszy na drugi dzień.Ten tort jest super, bardzo lekki i nie słodki ,co jest zgubne bo można go zjeść dużo.Polecam bo naprawdę jest świetny, sprawdza się na wszystkich imprezach - znika pierwszy.Przepis jest na dużą tortownicę.Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl a jego autorką jest Wiola W.