Pierogi drożdżowe smażone na oleju*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Nie mam pojęcia, czy ten przepis powinien być tu, ale nie wiedziałam, gdzie indziej go wcisnąć. Jak tu nie pasuje, poproszę o przeniesienie.

Ciasto:
2 szklanki mąki
jajo
3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
Farsz
1/2 kg ugotowanego mięsa wołowego
duża cebula
pół szklanki rosołu
olej do smażenia
sól i pieprz

Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Z rozczynu, mąki i jaja zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać, obsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso, przyprawy, razem zasmażyć, pod koniec wlać rosół.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki, nakładac farsz, lepić.
W sporym rondlu wlać olej i smażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.

Do farszu dodałam obgotowane i posiekane suszone grzyby. Zamiast rosołu użyłam wody z gotowania grzybów. Dodałam też bułkę tartą i czosnek.
Ciasto według przepisu oryginalnego wyszło mi za rzadkie, musiałam dodać trochę mąki, żeby konsystencja była właściwa.
Następnym razem wypróbuję farsz z kapusty kiszonej i grzybów.