Chleb z oliwkami

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chleb z oliwkami

20 g drożdży,
250 g mąki,
150 ml białego wina,
150 ml oliwy z oliwek,
4 jaja
sól,
100 g startego sera gruyere,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g zielonych i
50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki!

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No widze, ze Bahus nawstukiwal juz chlebow. Wie, jak sie zachowac. Chlebow nigdy za wiele.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No, ja dodawałam zielone oliwki do tego przepisu Bahusa, co jajka lecą, ale ten to mi się podoba okrutnie...
icon_smile.gif

Oj, będziem piec pijany chleb na winie. :mrgreen: :dump: Juz mi ślinka leci.
icon_smile.gif