Zapiekanka swojska z twarogiem

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Zapiekanka swojska z twarogiem

1 kg ziemniaków
450g sera twarogowego
2 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
tłuszcz do formy
keczup
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na połmiękko. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zemleć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Cebule wymieszać z serem, przyprawić. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć połowę ziemniaków, ser, ponownie ziemniaki. Polać śmietaną. Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C, wstawić zapiekankę. Zapiekać 25 min. Przed podaniem polać ketchupem i posypać szczypiorkiem
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
robię dziś na obiad
mniam.gif

ale zamiast śmietany - jogurt
icon_mrgreen.gif
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
zostalo mi troche ziemniakow ugotowanych na parze, wiec przerobilam na taka zapiekanke
icon_mrgreen.gif
ja nie mam polskiego twarogu wiec poradzilam sobie inaczej. rozlozylam w blaszce ziemniaki, na to wylozylam posmazonego (bez tluszczu) z boczkiem pora. nastepnie wymieszalam 250g ricotty z 3 jajkami, dodalam pieprz i ziola prowansalskie i wylalam na ziemniaki. zapiekalam 25 minut. pysznosci!!!!
icon_mrgreen.gif


patatericotta1.jpg
 

Załączniki

  • patatericotta1.jpg
    patatericotta1.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 1