- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
DROŻDŻÓWKA -
400 g mąki pszennej (typ 700), 6 żółtek, szklanka mleka, 40 g drożdży, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 1 – 2 łyżki cukru, parę kropel zapachowego olejku cytrynowego, albo skórka starta z 1 cytryny.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, i odczekać aż się zaczną pienić W mące zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami, zasypać mąką i odstawić przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce aby wyrosło (ok.45 min.) Dodać ogrzane żółtka, roztopione ciepłe masło, sól i olejek cytrynowy i dobrze wyrobić. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić. Podzielić na połowy i włożyć do keksowych foremek. Znowu cierpliwie odczekać aż ciasto mocno wyrośnie. Piec ok. 40 minut w 170 – 180 stopniach.
Podawać do delikatnych przystawek.
400 g mąki pszennej (typ 700), 6 żółtek, szklanka mleka, 40 g drożdży, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 1 – 2 łyżki cukru, parę kropel zapachowego olejku cytrynowego, albo skórka starta z 1 cytryny.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, i odczekać aż się zaczną pienić W mące zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami, zasypać mąką i odstawić przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce aby wyrosło (ok.45 min.) Dodać ogrzane żółtka, roztopione ciepłe masło, sól i olejek cytrynowy i dobrze wyrobić. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić. Podzielić na połowy i włożyć do keksowych foremek. Znowu cierpliwie odczekać aż ciasto mocno wyrośnie. Piec ok. 40 minut w 170 – 180 stopniach.
Podawać do delikatnych przystawek.