Muffiny z le Cordon Bleu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mialam je zebrane w jednym pliku, ale pozbywam się plików z przepisami, bo juz się zaczynam gubic. Wpisuję tak trochę dla wlasnej wygody. Przepisy w brzmieniu z różnych forów.



Mufiny cebulowe z rozmarynem Le Cordon Bleu
2 szklanki mąki
80g startego parmezanu
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
szczypta soli
szklanka mleka
50 ml oliwy
2 jajka

sposób przygotowania
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy parmezan, cukier, rozmaryn i cebulę, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i oliwą, dodajemy do mąki. Wszystko szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno pozostać grudkowate.
Ciasto wkładamy do formy do mufinek (wyłożonej papierowymi foremkami albo wysmarowanej oliwą) do 3/4 wysokości każdego otworu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (raczej 20 minut, ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).

Mufinki z oliwkami, parmezanem i rozmarynem Le Cordon Bleu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek
35 g tartego parmezanu
1/2 łyżki suszonego rozmarynu (albo łyżka posiekanego świeżego)
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki (125 g) masła

ew. masło do wysmarowania formy

sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dodajemy grubo posiekane oliwki, rozmaryn i parmazan. Wszystko mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i wystudzone masło.
Łączymy obie masy, szybko i krótko mieszając - ciasto powinno być grudkowate.
Formę do mufinków smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami (to chyba lepszy spsób). Ciasto przekładamy do formy (do 3/4 wysokości każdego zagłębienia) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.



Mufinki z fetą i papryką Le Cordon Bleu
1 czerwona papryka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g fety
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki masła (125 g)

Paprykę myjemy, przekarajamy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku do czasu, aż skórka będzie prawie cała czarna. Wtedy wkładamy paprykę do szczelnego plastikowego woreczka i trzymamy, aż ostygnie. Potem zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść) i kroimy paprykę w kostkę.
Fetę kroimy w małą kostkę.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy fetę i paprykę, wszystko mieszamy delikatnie.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i ostudzone masło.

Obie masy łączymy i szybko i krótko mieszamy - ciasto powinno być grudkowate.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Mufiny z kukurydzą Le Cordon Bleu

225 g mąki
150g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
60g startego cheddara
310 g kukurydzy z puszki, odsączonej (może być zamiast tego 240 g świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
2 jajka
250 ml mleka
100g stopionego masła, ostudzonego

Masło topimy na patelni. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, dodajemy mąkę kukurydzianą, ser i ziarno kukurydzy, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, szybko mieszamy łyżką (mają zostać grudki). Pieczemy 20 minut w 210 st. Podajemy gorące, posmarowane (jeżeli ktoś lubi) masłem.


Malinowe z kruszonką Le Cordon Bleu

375 g maki,
2 lyzeczki proszku do pieczenie,
szczypta soli
115 g brazowego cukru,
150 g mrozonych(nie rozmrazac) lub swiezych malin,
2 jaja,
250 ml mleka, 1
25 stopionego masla.

Jak to z mufinkami – suche z suchymi, mokre z mokrymi. piec ok. 20-30 min w 210 C Przelac do foremek i posypac kruszonka

Pomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu

2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżek maku
2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki masła
1/3 szklanki dzemu morelowego
2 jajka
1/3 szklanki maślanki

Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników.
Piec 12-15 minut w 210 st.


Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu
375g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g posiekanej białej czekolady
2 jaja
375ml mleka
2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej
160g stopionego masła
45g płatków migdałowych

Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni

Imbirowe z bananami Le cordon bleu
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka mielonego imbiru
115 g brązowego cukru
75 g imbiru kandyzowanego
60 g masła
2 łyżki miodu
125 ml mleka
2 jajka
240 g rozgniecionych bananów(dwie sztuki)
Masło z miodem stopić w rondelku. Przestudzić. Rozmieszać jajka z mlekiem. W
zagłębienie w mące wlać masło z miodem i mleko z jajkami oraz banany.Szybko
wymieszać. Włożyć w nasmarowane foremki, piec ok.20 min. w temp.210*C.

Masa
125g twarożku
2 łyżkami cukru
sok z cytryny i 2 łyzki skórki
Muffinki dekorować utartą masą i kandyzowanym imbirem.
























Muffiny pomarańczowo – czekoladowe Le Cordon Bleu
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
375 g mąki
2 łyżeczki proszku
szczypta soli
3 łyżki kakao
3 łyżki miałkiego cukru
2 jaja
250 ml mleka
1 łyżka skórki pomarańczowej

czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.Suche zmieszać i wlać do tego zmieszane mokre.Piec 20 min. w 210 stopniach

Krem:
200 g gorzkiej czekolady
60 g posiekanego masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
skórka do przybrania

czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,zdkąć z ognia i dodac likier,zostawić do przestudzenia i zgęstnienia.
 

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Zrobiłam te pierwsze jako dziewicze muffinki wytrawne, do barszczu. Jestem bardzo zadowolona, ale mam dwie uwagi: dałam rozmarynu suszonego i 3 łyżki to trochę za dużo (choć lubię rozmaryn). Poza tym przydałoby się troszkę więcej soli.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja wlasciwie do wiekszosci z LCB polecalabym wiecej soli :oops:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mufinki z suszonymi śliwkami

Wymieszać razem:
225 g mąki
75 g mąki razowej
1.5 lyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g brązowego cukru
50 g pokruszonych płatków owsianych
110 g śliwek suszonych bez pestek,posiekanych

Rozbełtać razem:
2 jajka
250 ml mleka
100 g stopionego masła

KRUSZONKA

Wymieszac razem:
1 łyżka maki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
55 g brązowego cukru
4 łyżki pokruszonych płatków owsianych
20 g masła stopionego

Suche zmieszać z mokrymi tylko do wstępnego połączenia,nakładać do foremek i posypywać kruszonką.
Piec ok.20 minut w 210 stopniach C.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATPomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu

2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżek maku
2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki masła
1/3 szklanki dzemu morelowego
2 jajka
1/3 szklanki maślanki

Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników.
Piec 12-15 minut w 210 st.
zrobiłam muffinki wzorowane na tych tzn. nie dałam skórki pomarańczowej, maślanke zastąpiłam mlekiem a dzem morelowy jagodowym :mrgreen: i dałam go znacznie więcej niż 1/3 szklanki...wyszły pyszne, bardzo wilgotne i nie za słodkie (mimo że dałam więcej cukru i dzemu niż w przepisie :denknach: ) Dziękuję za przepis
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Malgosimi @ 24 Nov 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=202914Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu
375g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g posiekanej białej czekolady
2 jaja
375ml mleka
2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej
160g stopionego masła
45g płatków migdałowych
Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni
Te muffinki to hit sezonu w moim domu
icon_biggrin.gif

Daję tylko dużo wiecęj skórki cytrynowej, żeby pachnialy i troche mniej cukru, bo i tak są słodkie, wychodzą przepyszne
lecker.gif

Dzieki
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Miranda @ 15 Feb 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=244307Zrobiłam te pierwsze jako dziewicze muffinki wytrawne, do barszczu. Jestem bardzo zadowolona, ale mam dwie uwagi: dałam rozmarynu suszonego i 3 łyżki to trochę za dużo (choć lubię rozmaryn). Poza tym przydałoby się troszkę więcej soli.
Zastepujac ziola w przepisach zawsze daje sie:

SUCHYCH (zamiast swiezych) polowe
SWIEZYCH dwa razy tyle co suchych

przeciez one sie kurcza bardzo przy suszeniu, ale aromat i smak zostaje.

niektore ziola, jak np. koper czy natka, sa beznadziejne suszone. Siano bez zapachu.
Nie polecam kupowac, a za to miec troche swoich, posiekanych w zamrazalniku.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
mam ochotę zrobić te pierwsze muffinki na śniadanko
icon_biggrin.gif

... ale no właśnie ale nie mam parmezanu
cry_1.gif
czy jak dam inny ser to wielki grzech popełnię
gruebel_2.gif





no i zrobiłam pierwszą wersję parmezan zastępując zwykłym serem edamskim
icon_biggrin.gif

dałam więcej soli i dałam pieprz
icon_biggrin.gif


wyszły przepyszne
anbetung.gif
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif


o takie wyszły
icon_biggrin.gif


Obraz_412.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_412.jpg
    Obraz_412.jpg
    424.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to mnie bardzo ucieszylo, bo myslalam o czyms do szkoly dla Kubka, a parmezan kozi zniknal z rynku - obawiam sie - na zawsze.
A za te drugie z oliwka bedzie mnie biedak na rekach nosic :D :D

na lunch beda bardzo ok.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: