- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
mialam je zebrane w jednym pliku, ale pozbywam się plików z przepisami, bo juz się zaczynam gubic. Wpisuję tak trochę dla wlasnej wygody. Przepisy w brzmieniu z różnych forów.
Mufiny cebulowe z rozmarynem Le Cordon Bleu
2 szklanki mąki
80g startego parmezanu
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
szczypta soli
szklanka mleka
50 ml oliwy
2 jajka
sposób przygotowania
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy parmezan, cukier, rozmaryn i cebulę, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i oliwą, dodajemy do mąki. Wszystko szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno pozostać grudkowate.
Ciasto wkładamy do formy do mufinek (wyłożonej papierowymi foremkami albo wysmarowanej oliwą) do 3/4 wysokości każdego otworu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (raczej 20 minut, ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).
Mufinki z oliwkami, parmezanem i rozmarynem Le Cordon Bleu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek
35 g tartego parmezanu
1/2 łyżki suszonego rozmarynu (albo łyżka posiekanego świeżego)
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki (125 g) masła
ew. masło do wysmarowania formy
sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dodajemy grubo posiekane oliwki, rozmaryn i parmazan. Wszystko mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i wystudzone masło.
Łączymy obie masy, szybko i krótko mieszając - ciasto powinno być grudkowate.
Formę do mufinków smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami (to chyba lepszy spsób). Ciasto przekładamy do formy (do 3/4 wysokości każdego zagłębienia) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Mufinki z fetą i papryką Le Cordon Bleu
1 czerwona papryka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g fety
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki masła (125 g)
Paprykę myjemy, przekarajamy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku do czasu, aż skórka będzie prawie cała czarna. Wtedy wkładamy paprykę do szczelnego plastikowego woreczka i trzymamy, aż ostygnie. Potem zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść) i kroimy paprykę w kostkę.
Fetę kroimy w małą kostkę.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy fetę i paprykę, wszystko mieszamy delikatnie.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i ostudzone masło.
Obie masy łączymy i szybko i krótko mieszamy - ciasto powinno być grudkowate.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Mufiny z kukurydzą Le Cordon Bleu
225 g mąki
150g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
60g startego cheddara
310 g kukurydzy z puszki, odsączonej (może być zamiast tego 240 g świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
2 jajka
250 ml mleka
100g stopionego masła, ostudzonego
Masło topimy na patelni. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, dodajemy mąkę kukurydzianą, ser i ziarno kukurydzy, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, szybko mieszamy łyżką (mają zostać grudki). Pieczemy 20 minut w 210 st. Podajemy gorące, posmarowane (jeżeli ktoś lubi) masłem.
Malinowe z kruszonką Le Cordon Bleu
375 g maki,
2 lyzeczki proszku do pieczenie,
szczypta soli
115 g brazowego cukru,
150 g mrozonych(nie rozmrazac) lub swiezych malin,
2 jaja,
250 ml mleka, 1
25 stopionego masla.
Jak to z mufinkami – suche z suchymi, mokre z mokrymi. piec ok. 20-30 min w 210 C Przelac do foremek i posypac kruszonka
Pomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżek maku
2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki masła
1/3 szklanki dzemu morelowego
2 jajka
1/3 szklanki maślanki
Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników.
Piec 12-15 minut w 210 st.
Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu
375g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g posiekanej białej czekolady
2 jaja
375ml mleka
2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej
160g stopionego masła
45g płatków migdałowych
Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni
Imbirowe z bananami Le cordon bleu
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka mielonego imbiru
115 g brązowego cukru
75 g imbiru kandyzowanego
60 g masła
2 łyżki miodu
125 ml mleka
2 jajka
240 g rozgniecionych bananów(dwie sztuki)
Masło z miodem stopić w rondelku. Przestudzić. Rozmieszać jajka z mlekiem. W
zagłębienie w mące wlać masło z miodem i mleko z jajkami oraz banany.Szybko
wymieszać. Włożyć w nasmarowane foremki, piec ok.20 min. w temp.210*C.
Masa
125g twarożku
2 łyżkami cukru
sok z cytryny i 2 łyzki skórki
Muffinki dekorować utartą masą i kandyzowanym imbirem.
Muffiny pomarańczowo – czekoladowe Le Cordon Bleu
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
375 g mąki
2 łyżeczki proszku
szczypta soli
3 łyżki kakao
3 łyżki miałkiego cukru
2 jaja
250 ml mleka
1 łyżka skórki pomarańczowej
czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.Suche zmieszać i wlać do tego zmieszane mokre.Piec 20 min. w 210 stopniach
Krem:
200 g gorzkiej czekolady
60 g posiekanego masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
skórka do przybrania
czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,zdkąć z ognia i dodac likier,zostawić do przestudzenia i zgęstnienia.
Mufiny cebulowe z rozmarynem Le Cordon Bleu
2 szklanki mąki
80g startego parmezanu
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
szczypta soli
szklanka mleka
50 ml oliwy
2 jajka
sposób przygotowania
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy parmezan, cukier, rozmaryn i cebulę, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i oliwą, dodajemy do mąki. Wszystko szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno pozostać grudkowate.
Ciasto wkładamy do formy do mufinek (wyłożonej papierowymi foremkami albo wysmarowanej oliwą) do 3/4 wysokości każdego otworu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (raczej 20 minut, ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).
Mufinki z oliwkami, parmezanem i rozmarynem Le Cordon Bleu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek
35 g tartego parmezanu
1/2 łyżki suszonego rozmarynu (albo łyżka posiekanego świeżego)
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki (125 g) masła
ew. masło do wysmarowania formy
sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dodajemy grubo posiekane oliwki, rozmaryn i parmazan. Wszystko mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i wystudzone masło.
Łączymy obie masy, szybko i krótko mieszając - ciasto powinno być grudkowate.
Formę do mufinków smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami (to chyba lepszy spsób). Ciasto przekładamy do formy (do 3/4 wysokości każdego zagłębienia) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Mufinki z fetą i papryką Le Cordon Bleu
1 czerwona papryka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g fety
2 jajka
szklanka mleka
1/2 kostki masła (125 g)
Paprykę myjemy, przekarajamy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku do czasu, aż skórka będzie prawie cała czarna. Wtedy wkładamy paprykę do szczelnego plastikowego woreczka i trzymamy, aż ostygnie. Potem zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść) i kroimy paprykę w kostkę.
Fetę kroimy w małą kostkę.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy fetę i paprykę, wszystko mieszamy delikatnie.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i ostudzone masło.
Obie masy łączymy i szybko i krótko mieszamy - ciasto powinno być grudkowate.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Mufiny z kukurydzą Le Cordon Bleu
225 g mąki
150g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
60g startego cheddara
310 g kukurydzy z puszki, odsączonej (może być zamiast tego 240 g świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
2 jajka
250 ml mleka
100g stopionego masła, ostudzonego
Masło topimy na patelni. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, dodajemy mąkę kukurydzianą, ser i ziarno kukurydzy, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, szybko mieszamy łyżką (mają zostać grudki). Pieczemy 20 minut w 210 st. Podajemy gorące, posmarowane (jeżeli ktoś lubi) masłem.
Malinowe z kruszonką Le Cordon Bleu
375 g maki,
2 lyzeczki proszku do pieczenie,
szczypta soli
115 g brazowego cukru,
150 g mrozonych(nie rozmrazac) lub swiezych malin,
2 jaja,
250 ml mleka, 1
25 stopionego masla.
Jak to z mufinkami – suche z suchymi, mokre z mokrymi. piec ok. 20-30 min w 210 C Przelac do foremek i posypac kruszonka
Pomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżek maku
2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki masła
1/3 szklanki dzemu morelowego
2 jajka
1/3 szklanki maślanki
Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników.
Piec 12-15 minut w 210 st.
Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu
375g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g posiekanej białej czekolady
2 jaja
375ml mleka
2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej
160g stopionego masła
45g płatków migdałowych
Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni
Imbirowe z bananami Le cordon bleu
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka mielonego imbiru
115 g brązowego cukru
75 g imbiru kandyzowanego
60 g masła
2 łyżki miodu
125 ml mleka
2 jajka
240 g rozgniecionych bananów(dwie sztuki)
Masło z miodem stopić w rondelku. Przestudzić. Rozmieszać jajka z mlekiem. W
zagłębienie w mące wlać masło z miodem i mleko z jajkami oraz banany.Szybko
wymieszać. Włożyć w nasmarowane foremki, piec ok.20 min. w temp.210*C.
Masa
125g twarożku
2 łyżkami cukru
sok z cytryny i 2 łyzki skórki
Muffinki dekorować utartą masą i kandyzowanym imbirem.
Muffiny pomarańczowo – czekoladowe Le Cordon Bleu
150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
375 g mąki
2 łyżeczki proszku
szczypta soli
3 łyżki kakao
3 łyżki miałkiego cukru
2 jaja
250 ml mleka
1 łyżka skórki pomarańczowej
czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.Suche zmieszać i wlać do tego zmieszane mokre.Piec 20 min. w 210 stopniach
Krem:
200 g gorzkiej czekolady
60 g posiekanego masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
skórka do przybrania
czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,zdkąć z ognia i dodac likier,zostawić do przestudzenia i zgęstnienia.