strudel warzywny z sosem curry

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Liczba porcji
jako danie glowne to dla dwoch osob, jako przystawka to na wiecej

Ciasto
250g maki, np. z pelnego przemialu lub 1050
1/4 lyzeczki soli
2 lyzki oleju np.slonecznikowego
1 lyzka octu jablkowego
125ml wody cieplej(40-60°)

skladniki w kolejnosci wymieszac ze soba, zagniatac ciast 3-5 minut, az bedzie gladkie i elastyczne
wlozyc kule do miski posmarowac oliwa i przykryc talerzem
zostawic na 30 minut do odpoczecia

nadzienie
2 cebule w kosteczke
2 zeby czosnku poszatkowac
3 marchewki obrac pokroic w kosteczke
2 cukinie w kosteczke
dalej mozna zrobic rozna wariacje z warzyw
ja dalam
1 korzen pietruszki w kosteczke
1 por biala czesc w piorka
2 ziemniaki starlam na tarce
1 kawalek selera starlam na tarce

na patelni rozpuscic tluszcz, dac cebule, marchew i inna "twarda" jarzyne
dodac czosnek, po jakims czasie dodac reszte warzyw(ja dalam starte ziemniaki, zeby mi sie to troche zwiezle zrobilo)
mozna podlac ociupinka wody i dusic do zmiekniecia
doprawic ziolami, kto co lubi
ja dalam lubczyk, oregano, sos sojowy, sol, pieprz

nadzienie wystudzic!


rozlozyc lniana scierke na stole posypac maka
rozwalkowac ciasto baardzo cienko
posmarowac roztopionym maslem
posypac bulka tarta
rozlozyc nadzienie, zostawiajac ok 2cm na dole i 5cm na gorze i 4 cm po bokach wolnego miejsca bez ciasta
boki ladnie zawinac do srodka, a ciasto zwinac w rulon za pomoca scierki
zaczynajac u gory
posmarowac resztka masla i piec przy 200° ok. 20-30 minut

a tu proces postepowania w fotkach

2153.jpg


2154.jpg


2155.jpg


2156.jpg


2157.jpg


podany byl ten strudel z salata i sosem curry

sos curry

1 duza cebula
1 duze jablko
1 lyzka wiorek kokosowych
1 lyzka masla
2 lyzki curry
1 lyzeczka cukru
troche soli
375ml bulionu warzywnego
1 lyzka maki
2 lyzki wody
2 lyzki slodkiej smietanki
***************

cebule pokroic w mala kostke, jabklo obrac zetrzec na tarce
rozpuscic w garnku maslo
dodac cebule jablko i wiorki, dusic 5 minut
podsypac cukrem, curry i sola, chwilke poddusic
zalac bulionem i przykryte gotowac na malym ogniu 25 minut
przetrzec przez sito

make, wode i smietane dobrze rozetrzec ze soba i dodac do sosu, krotko zagotowac
doprawic do smaku sokiem z cytryny i cukrem
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Carbo, nie otwiera sie tu tez Jak chce otworzyc sam obrazek, to przenosi mnie na stronke z napisem Nieautoryzowany
icon_biggrin.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
carbonicum ale to pięknie wygląda...zrobię w weekend:)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam! :banana: :banana: :banana: nie wytrzymałam do weekendu :lol: wprowadziłam pewne zmiany zwiazane z brakiem niektórych produktów ;) na farsz dałam: 3 marchewki, 2 cebule, 2 papryki, 1/2 selera, kawałek pora, 1/2 dużego ogórka. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, po wyłożeniu nadzienia na ciasto porozrzucałam po farszu kawałki serka topionego (hochland paprykowy), po zawinięciu ciasta posypałam je startym żółtym serem i ostrą papryką ale pychota wyszła!!!! :dance: po raz pierwszy zrobiłam coś tak pysznego i nie są to ciasteczka :lol: dziękuję carbonicum za przepis, przepyszne jest :cheers:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ale asika w tym strudlu nie ma nic do grubniecia 8)
same warzywa, woda, maka, nawet jajca nie ma
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja dałam mąke tortową i wyszło przepyszne a rodzice jak sie zachwycali! :mrgreen:
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Wlasnie sie za ten smakowity strudel zabalam, jutro ma byc na obiad, farsz zmodyfikowalam i jest pyszny wlasnie sie studzi. Ale bedzie jutro obiadek!!! Do tego zupa pieczarkowa, bez miesa oczywiscie.
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Rob, rob, pycha jest. jakos nawet lepsze na anstepny dzien. Ja nie stety z braku zalecanej maki dlam zwykla wroclawska i ciasto wyszlo twardawe, ale zapakowalam w folie aluminiowa, bo strudel mial byc na nastepny dzien na obiad. nasepnego dnia byl lepszy. Gdy bede robic drugi raz dam maki tortowej. Robilam z niej lazanki i ciasto jest bardziej elastyczne i cieniutko mozna rozwalkowac.