![]() ![]() |
30 Oct 2004, 17:20
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - <span style='color:red'>to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu</span>. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka cynamonu 1 lyzeczka kardamonu 1 lyzeczka iimbiru po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa 225g pasty migdalowej 1/2 szklanki cukru 2 zoltka 1/3 szlanki maki 1 lyzka mleka po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego 1 lyzeczka olejku migdalowego powidla sliwkowe Lulier koniakowy: 1 szklanka cukru pudru 3 lyzki koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke. Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac. Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac. Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem. Lukier: Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru. ![]()
|
|
|
|
14 Nov 2004, 17:23
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
a jak bez masy marcepanowej?
|
|
|
|
14 Nov 2004, 18:57
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 |
koniak mozna np zastapic rumem ?? a jaki inny oprocz alkoholowego lukier mozna zrobic poprosze o przepis
jestem wlasnie wtrakcie robienia krajanki, ciasto pachnie bardzo ladnie ciekawe czy doczeka do swiat?? : a jak zrobic ta krajanke bez masy marcepanowej to ja niewiem musisz lidqo poczekac na bajaderke raczej ale tak jak ja mysle ze z powidlami tez by mogla byc pozdrawiam belle |
|
|
|
14 Nov 2004, 21:13
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
belle, swobodnie mozesz zastapic koniak rumem, nawet wanilia czy sokiem cytrynowym (do smaku)
lidqa, pewnie, ze mozesz zrobic bez marcepana jak nie lubisz - bedzie po prostu taka krajanka piernikowa |
|
|
|
14 Nov 2004, 21:23
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
nie to ze nie lubie tylko niewiem czy w polsce takie cos jak na masa mozna zakupic
|
|
|
|
14 Nov 2004, 21:34
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 |
ale ze mnie glowa kapusciana zamiast pasty migdalowej kupilam marcepanowa paste i co teraz??
bajaderko prosze odezwij sie |
|
|
|
15 Nov 2004, 09:39
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.382 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
Belle, ja myślę, że to to samo. Marcepan robi się z migdałów, chyba.
|
|
|
|
15 Nov 2004, 10:49
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
Ja tez mam te watpliwosc co Belle:
u mnie pasta migdalowa to cos bezowo-brazowego o gestosci tahini a masa marcepanowa to taki blok w kolorze kremowym Ktora z nich powinno sie uzyc do krajanki Bajaderko?? |
|
|
|
15 Nov 2004, 12:56
|
|
|
bajaderka napisala do mnie podpowiedziala ze masa marcepanowa i nie nadaje sie do tego ciasta poniewaz jest slodka
U mnie ciasto zrobione ,raczej juz troche zjedzone moi domownicy sie do niego dossali a to mialo byc na swieta i znowu dzis od nowa do pracy polewe zrobilam z rumem teraz bede rozbic z waniliom jedna watpliowsc mam co do ciasta to ze ile mniej wiecej orzechow dac ?? kubek?? czy moze mniej?? ciasto mi wyszlo bardzo lepiace i ciezko bylo walkowac ale i tak wyszlo pyszne bo juz troche zjedzone musze szybko spakowac i schowac zanim wroca |
|
|
|
15 Nov 2004, 13:10
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.138 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Hamburg/Niemcy Użytkownik nr: 16 |
u nas paste migdalowa mozna kupic w sklepach typu "zdrowa zywnosc" ma konsystencje nutelli, jasno-bezowy kolor i nie jest slodka, masa marcepanowa to juz cós innego, mozna kupic w kazdym markecie i jest konsystencji stalej, czyli mozna ja np kroic
|
|
|
|
15 Nov 2004, 14:29
|
|
|
Pasta migdalowa to produkt podstawowy do wyrobu marcepanu - u mnie kupny jest bialo-kremowy i gesty
Ale mozna zrobic samemu w domu z drobno mielonych, zblanszowanych migdalow: 1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku. |
|
|
|
15 Nov 2004, 20:04
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
Czyli jednak slodka ma byc ta pasta : : Bo sie uciera migdaly z cukrem.
A potem jak ja zrobie, to do kremu w krajance jeszcze raz ja z 1/2 szkl cukru ucieram.... Czy aby czegos nie pokrecilam... U mnie pasta taka jak w Niemczech, tez nieslodzona. |
|
|
|
15 Nov 2004, 20:35
|
|
|
Nic nie pokrecilas Agusiu
Moze po prostu sprobuj dodawac cukier do smaku? Co moze byc wiekszym problemem niz cukier to konsystencja - masa migdalowa u mnie jest niewiele mieksza od marcepana, a u ciebie konsystecji tahini, czyli dosc rzadka |
|
|
|
15 Nov 2004, 20:38
|
|
|
agusiu tak ta pasta jest slodka mozesz dac pozniej do masy marcepanowej mniej cukru ale to juz wedlug wlansego smaku ja mialalm mase migdalowa gotowa i pozniej dodalam tyle cukru ile bylo w przepisie jest slodka bardzo dzis robie drugi raz i uzyje troszke mniej cukru do masy
powodzenia belle |
|
|
|
15 Nov 2004, 20:40
|
|
|
Bajaderko, bardzo dziekuje za wyczerpujace wyjasnienia. Pewnie juz bylam irytujaca z tymi pytaniami, ale jakos jeszcze jestem na weekendowych obrotach...
Ja chyba zrobie ta paste po prostu z Twojego przepisu. |
|
|
|
15 Nov 2004, 20:53
|
|
|
Pytania nigdy irytujace nie sa
|
|
|
|
16 Nov 2004, 11:46
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.819 Dołączył: 22-October 04 Skąd: Sopot Użytkownik nr: 128 |
Chyba zrobię bez marcepana. Z powidłami.
|
|
|
|
27 Nov 2004, 20:33
|
|
|
Zrobilam wczoraj i coz....troche juz podjedlismy, wbrew radom Bajaderki. Ale reszte zamknelam w puszkach i schowalam w spizarni.
I cos Wam powiem : ta krajanka JUZ jest dobra, a co to bedzie za jakis czas to ja nie wiem (o ile sie uchowa ). Zrobilam paste migdalowa w/g przepisu Bajaderki, dodajac do gotowej troszke mniej cukru jak radzila Belle. Proponowalabym nie poprzestawac na powidlach i nie rezygnowac z masy migdalowej - ona jest wspaniala. Tak a propos - do czego jeszcze moge wykorzystac paste migdalowa, bo zuzylam tylko polowe (oprocz oczywiscie pieczenia nastepnej krajanki, co jest zreszta bardzo prawdopodobne ) : |
|
|
|
28 Nov 2004, 00:41
|
|
|
Warto poczekac, chociaz zgadzam sie, ze mozna by wlasciwie jesc ja zaraz po upieczeniu (ja niestety tez podjadam ), ona po prostu jeszcze bardziej zmieknie (zrobi sie pulchniejsza) i nabierze pelni korzennego smaku A moze taki przepis by Ci odpowiadal do wykorzystania pozostalej masy migdalowej? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1192 Bo przyznaje, ze ta moja krajanka to przerobka i kombinacja kilku przepisow, a masa migdalowa wlasnie zapozyczona od tych babeczek |
|
|
|
28 Nov 2004, 08:26
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.819 Dołączył: 22-October 04 Skąd: Sopot Użytkownik nr: 128 |
To ja bym chciała jeszcze króciutko podsumować.
U mnie dostępna jest tylko masa marcepanowa. Twarda, ale plastyczna. To ona się nada, czy jednak nie? Bo się zakręciłam. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:53 |