IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

46 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
bajaderka
post 30 Oct 2004, 17:20
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu.

Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka kardamonu
1 lyzeczka iimbiru
po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego

powidla sliwkowe

Lulier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 lyzki koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke.
Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac.
Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.
Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.


Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.

EDIT:
Pasta migdałowa:
1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 14 Nov 2004, 17:23
Post #2


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



a jak bez masy marcepanowej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 14 Nov 2004, 18:57
Post #3


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



koniak mozna np zastapic rumem ?? a jaki inny oprocz alkoholowego lukier mozna zrobic poprosze o przepis
jestem wlasnie wtrakcie robienia krajanki, ciasto pachnie bardzo ladnie ciekawe czy doczeka do swiat?? :
a jak zrobic ta krajanke bez masy marcepanowej to ja niewiem musisz lidqo poczekac na bajaderke raczej icon_smile.gif
ale tak jak ja mysle ze z powidlami tez by mogla byc
pozdrawiam
belle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 14 Nov 2004, 21:13
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



belle, swobodnie mozesz zastapic koniak rumem, nawet wanilia czy sokiem cytrynowym (do smaku) icon_smile.gif

lidqa, pewnie, ze mozesz zrobic bez marcepana jak nie lubisz - bedzie po prostu taka krajanka piernikowa icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 14 Nov 2004, 21:23
Post #5


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



nie to ze nie lubie tylko niewiem czy w polsce takie cos jak na masa mozna zakupic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 14 Nov 2004, 21:34
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



ale ze mnie glowa kapusciana zamiast pasty migdalowej kupilam marcepanowa paste i co teraz??
bajaderko prosze odezwij sie

Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 15 Nov 2004, 09:39
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Belle, ja myślę, że to to samo. Marcepan robi się z migdałów, chyba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 15 Nov 2004, 10:49
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Ja tez mam te watpliwosc co Belle:
u mnie pasta migdalowa to cos bezowo-brazowego o gestosci tahini
a masa marcepanowa to taki blok w kolorze kremowym

Ktora z nich powinno sie uzyc do krajanki Bajaderko??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 15 Nov 2004, 12:56
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



bajaderka napisala do mnie podpowiedziala ze masa marcepanowa i nie nadaje sie do tego ciasta poniewaz jest slodka
U mnie ciasto zrobione ,raczej juz troche zjedzone moi domownicy sie do niego dossali a to mialo byc na swieta i znowu dzis od nowa do pracy
polewe zrobilam z rumem
teraz bede rozbic z waniliom


jedna watpliowsc mam co do ciasta to ze ile mniej wiecej orzechow dac ?? kubek?? czy moze mniej??
ciasto mi wyszlo bardzo lepiace i ciezko bylo walkowac
ale i tak wyszlo pyszne bo juz troche zjedzone
musze szybko spakowac i schowac zanim wroca
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ruzia
post 15 Nov 2004, 13:10
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



u nas paste migdalowa mozna kupic w sklepach typu "zdrowa zywnosc" ma konsystencje nutelli, jasno-bezowy kolor i nie jest slodka, masa marcepanowa to juz cós innego, mozna kupic w kazdym markecie i jest konsystencji stalej, czyli mozna ja np kroic icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 15 Nov 2004, 14:29
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Pasta migdalowa to produkt podstawowy do wyrobu marcepanu - u mnie kupny jest bialo-kremowy i gesty icon_smile.gif

Ale mozna zrobic samemu w domu z drobno mielonych, zblanszowanych migdalow:

1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 15 Nov 2004, 20:04
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Czyli jednak slodka ma byc ta pasta : : Bo sie uciera migdaly z cukrem.
A potem jak ja zrobie, to do kremu w krajance jeszcze raz ja z 1/2 szkl cukru ucieram....
Czy aby czegos nie pokrecilam...

U mnie pasta taka jak w Niemczech, tez nieslodzona.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 15 Nov 2004, 20:35
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Nic nie pokrecilas Agusiu icon_smile.gif Po prostu widze, ze produkty roznia sie jednak - moja pasta migdalowa tak jak pisalam jest juz slodzona, dlatego dodaje sie tylko 1/2 szklanki cukru - marcepan w sumie jest dosc slodki icon_smile.gif, a tu jeszcze laczy sie z dosc kwaskowatymi powidlami....

Moze po prostu sprobuj dodawac cukier do smaku?

Co moze byc wiekszym problemem niz cukier to konsystencja - masa migdalowa u mnie jest niewiele mieksza od marcepana, a u ciebie konsystecji tahini, czyli dosc rzadka icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 15 Nov 2004, 20:38
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



agusiu tak ta pasta jest slodka mozesz dac pozniej do masy marcepanowej mniej cukru ale to juz wedlug wlansego smaku ja mialalm mase migdalowa gotowa i pozniej dodalam tyle cukru ile bylo w przepisie jest slodka bardzo dzis robie drugi raz i uzyje troszke mniej cukru do masy
powodzenia
belle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 15 Nov 2004, 20:40
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Bajaderko, bardzo dziekuje za wyczerpujace wyjasnienia. Pewnie juz bylam irytujaca z tymi pytaniami, ale jakos jeszcze jestem na weekendowych obrotach...

Ja chyba zrobie ta paste po prostu z Twojego przepisu. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 15 Nov 2004, 20:53
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Pytania nigdy irytujace nie sa icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 16 Nov 2004, 11:46
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Chyba zrobię bez marcepana. Z powidłami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 27 Nov 2004, 20:33
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Zrobilam wczoraj i coz....troche juz podjedlismy, wbrew radom Bajaderki. Ale reszte zamknelam w puszkach i schowalam w spizarni.

I cos Wam powiem : ta krajanka JUZ jest dobra, a co to bedzie za jakis czas to ja nie wiem (o ile sie uchowa ).

Zrobilam paste migdalowa w/g przepisu Bajaderki, dodajac do gotowej troszke mniej cukru jak radzila Belle. Proponowalabym nie poprzestawac na powidlach i nie rezygnowac z masy migdalowej - ona jest wspaniala.

Tak a propos - do czego jeszcze moge wykorzystac paste migdalowa, bo zuzylam tylko polowe (oprocz oczywiscie pieczenia nastepnej krajanki, co jest zreszta bardzo prawdopodobne ) :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 28 Nov 2004, 00:41
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30





Warto poczekac, chociaz zgadzam sie, ze mozna by wlasciwie jesc ja zaraz po upieczeniu (ja niestety tez podjadam ), ona po prostu jeszcze bardziej zmieknie (zrobi sie pulchniejsza) i nabierze pelni korzennego smaku

A moze taki przepis by Ci odpowiadal do wykorzystania pozostalej masy migdalowej?
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1192

Bo przyznaje, ze ta moja krajanka to przerobka i kombinacja kilku przepisow, a masa migdalowa wlasnie zapozyczona od tych babeczek icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 28 Nov 2004, 08:26
Post #20


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



To ja bym chciała jeszcze króciutko podsumować.
U mnie dostępna jest tylko masa marcepanowa. Twarda, ale plastyczna.
To ona się nada, czy jednak nie? Bo się zakręciłam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

46 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19th February 2018 - 19:08