![]() ![]() |
2 Dec 2004, 12:13
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.386 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
No Liska, to obie dziś zaczynamy Tylkko, że ja robię z podwójnej porcji. Jedną zrobię z masą marcepanową, a drugą z masą orzechową wg Marceliny. Będę mieć porównanie, która lepsza.Masę orzechową już zagniotłam.
|
|
|
|
2 Dec 2004, 12:27
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1.464 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 74 |
może jeszcze z masa orzechową zrobie? Przepyszna jest ta krajanka
|
|
|
|
2 Dec 2004, 12:54
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.386 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
strasznie gęste mi wyszło, nie mogę z jajkiem wymieszać
Czy takie ma być ?? czy schrzaniłam coś? |
|
|
|
2 Dec 2004, 12:55
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1.464 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 74 |
Beata co gęste masa czy ciasto?
Pewnie ciasto, mi tez twarde dosyc wyszlo, mikserem mieszalm końcowami jak do drożdzowego. |
|
|
|
2 Dec 2004, 13:42
|
|
O ciasto mi chodziło, ale jakoś se poradziłam. Teraz już siedzi w piekarniku. Tylko jakoś tak mało rośnie, jak dotykam palcem to miękkie jest , ale się boję że coś mi nie uda się.
|
|
|
|
2 Dec 2004, 13:52
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
piszcie piszcie bo ja jutro pierniczki bede z tego produkowac!
|
|
|
|
2 Dec 2004, 14:08
|
|
|
Uda sie co sie ma nie udac, mi troche urosło ale nie za dużo
|
|
|
|
2 Dec 2004, 18:04
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
CYTAT(Liska) Dziewczyny,
a jak najłatwiej zdjąć skórkę z migdałów? Kupiłam na masę migdałową i teraz głowię się, jak obedrzeć je ze skóry? Moja mama zalewa wrzatkiem i czeka jak przestygna w tej wodzie. Wtedy jest latwiej zdjac, bo sie skorki oddzielaja. Kurcze znowu poszlam do puszek, pod pretekstem krojenia na mniejsze kawalki takie na jeden kes ...i znowu dwa podjadlam. |
|
|
|
3 Dec 2004, 12:50
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
moja się właśnie piecze
oskubałam migdały, przy okazji nauczyłam się robić masę marcepanową, co mnie cieszy niezmiernie, bo myślałam, że to skomplikowany proces. Kobiety, jak ta krajanka pachnie :!: nie wiem, jak to ma wytrzymać do świąt... |
|
|
|
3 Dec 2004, 13:10
|
|
A moja się właśnie upiekła i już polukrowałam i zdążyłam odkroić brzeg
Dzisiejsza jest z masą marcepanową a wczoraj piekłam z orzechową. Nie wiem, która jest lepsza. Każda ma troszkę inny smak. W obu dominuje korzenny, piernikowy smak i zapach ale różnią się trochę jednak. Do dzisiejszej do ciasta dodałam tylko migdały drobno pokrojone, a do tej z orzechową masą, dałam orzechy i skórkę pomarańczową. Tylko mam nadzieję, że trochę bardziej zmięknie jak poleży tych kilka tygodni, bo jak narazie to brzegi są twarde. |
|
|
|
3 Dec 2004, 13:48
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Beato, a jaka mase orzechowa uzylas? Bo moze sie skusze na taka z masa orzechowa - wszystko co orzechowe to dobre
I nie martw sie - krajanka jest mieciutka, to tylko brzegi sa twarde, bo chyba troszke sie spiekaja |
|
|
|
3 Dec 2004, 13:57
|
|
Bajaderko, Marcelina mówiła, że na wzór Twojej migdałowej pasty zrobiła orzechową, z mielonych włoskich orzechów. No to i ja taką właśnie zrobiłam. 2 szklanki startych orzechów+1 1/2 szkl. cukru pudru+białko. Wyszło mi 0,5 kg pasty orzechowej.
|
|
|
|
3 Dec 2004, 14:23
|
|
|
Beta do krajanki z masa orzechowa tez dawałas powidła?
|
|
|
|
3 Dec 2004, 14:36
|
|
Tak, dałam powidła i tu i tu.
|
|
|
|
3 Dec 2004, 18:45
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
Melduję uprzejmie, że moja tez polukrowana i pokrojona czeka na "odkrajanie brzegów"
W smaku przypomina mi jedzone sto lat temu torunskie pierniki. Jest twarda, ale mam nadzieję, że zmięknie jak schowam do pudełka. Czy można schować do innego niż blaszane? Przepis piękny. Jeszcze raz bardzo dziękuję. |
|
|
|
4 Dec 2004, 04:22
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Lisko, kazde naczynie sie nada - byle szczelne
A miekka to powinna jz byc kiedy bedziesz ja krajac na ciasteczka, tylko brzegi zostaja twardawe (dlatego trzeba je zjesc Chyba sie skusze na te mase orzechowa, dzieki Beato za przypomnienie o masie Marceliny |
|
|
|
4 Dec 2004, 05:48
|
|
A propos mas - a może tym sposobem wykonać masę sezamową, hmn?
Pierniczki z sezamkami... |
|
|
|
6 Dec 2004, 10:00
|
|
|
Zrobiłam z masę orzechową tylko zamiast soku z cytryny i pomarańczy dałam nalewkę wisniową.
Zamiast powideł zmiksowałam troche wisni z nalewki, dla lepszej konsystecji dalam ze 2 łyzki marmolady. Z wierzchu polukrowałam lukrem na bazie nalewki i cukru pudru. Bardzo dobra wszyła, a lukier ma piekny rózowy kolor. |
|
|
|
6 Dec 2004, 11:30
|
|
Wiśnie z nalewki, mmm, to musi być dopiero pycha.
Ja do swoich mas i marcepanowej i orzechowej nie dawałam soku pomarańczowego tylko sam cytrynowy. A i nie pomyślałam, żeby do lukru użyć nalewki. Spróbuję innym razem. Qrde, codziennie sprawdzam, czy pierniczki nabierają smaku i z każdego pudełka podbieram po jednym kawałku |
|
|
|
6 Dec 2004, 12:11
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
Uczciwie sie przyznam....
Zostala mniej niz polowa... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th September 2010 - 21:58 |