Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Margarete @ 14 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=622131Paulinko, jakto gleboko do szafy, a nie w chlodzie?
Ja swoją zamknęłam w szczelnym plastikowym pojemniku i wystawiłam na balkon (mam zabudowany), obok ciasta na pierniczki
icon_smile.gif
Mam nadzieję że będzie jej tam dobrze... to mój krajankowy debiut... jeszcze się nie nauczyłam jak się z nią obchodzić
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja trzymam normalnie w szafce w kuchni, czwarty raz bede robić, nie spleśniała mi jeszcze nigdy.

Imho krajanka jest zdecydowanie zbyt słodka, do masy nie dodaję wcale cukru, do ciasta daję 1/2 szklanki, lukier też ostatnio sobie darowałam i dopiero była taka jak powinna. Wcześniej też mi bardzo smakowała, ale wolę tą wersję mniej zasładzającą.
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
A czy ja moglabym poprosic o podanie maki, cukru i masla w dkg albo w gramach? Mam wprawdzie kilka szklanek z Polski, ale sa one duze, 0,3 Litra. Czy o takie chodzi? Nie wiem takze, czy pol kostki masla to 100 gramow czy tez 125 gramow?
dontknow.gif
dontknow.gif
dontknow.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Boze a moja krajanka juz jest w piecu!
Tylko plaska jakas taka. Teraz dopiero przeczytalam jakie powinny byc rozmiary blaszki. Moja chyba jest za duza.

Dalam nie tylko powidlo sliwkowe ale takze sliwki pokrajane w cieniusienkie paseczki.

Mase marcepanowa robilam nastepujaco:

Masa marcepanowa z bloku ok. 350 Gramm (chcialam DUZO!)
Do tego dwa jajka
i 1/5 szklanki maki.
No i 2 lyzki mleka.

Nie dodawalam juz do niej cukru, gdyz marcepan jest dosyc slodki. Takze powidla sliwkowe sa bardzo slodkie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Moj maz pyta co chwila kiedy bedzie gotowa bo on chce te "boki" do kawy, nudzi i nudzi!
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
krajanka_z_marcepanem.jpgBAJADERKO DZIEKUJE!!!

Krajanka dlugo niestety nie mogla postac, bo caly czas ktos "wyrownywal brzegi"....
icon_mrgreen.gif


Wiec zirytowana musialam ja pokroic i wlozyc do puszek.

To jest bardzo pyszne ciacho, dla mnie po prostu przeboj tych przedswiatecznych dni . Dziekuje bardzo za wspanialy przepis i pozdrawiam!
cvety.gif
 

Załączniki

  • krajanka_z_marcepanem.jpg
    krajanka_z_marcepanem.jpg
    156.6 KB · Wyświetleń: 1
  • Krajanka_marcepanowa_2.jpg
    Krajanka_marcepanowa_2.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 0

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
198
161
43
bardzo proszę o odpowiedź czy blaszka 24x34 cm będzie dobra /chodzi mi czy ciasto nie będzie za niskie/.
Równiez przymierzam się do tego ciasta. Czytając wszystkie opinie i oglądając zdjęcia- nie pozostaje nic innego tylko się brać do roboty i piec.
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
właśnie upiekłam
nie wiem, dlaczego nigdy dotąd jej nie upiekłam

pachnie obłednie, odkroiłam kawałek i smakuje bosko!
lecker.gif

na pewno będę piekła ponownie, jutro pędzę do lidla po mielone migdały i będzie powtórka

bajaderko, ten przepis jest fenomenalny
anbetung.gif


rozwałkowałam jeden duży placek, na połowę dałam masę marcepanową (sama robiłam), na drugą powidła, zgiełam ciasto na pół i skleiłam 3 brzegi
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Przebrnęłam przez 20 stron... Uffff...
I ja w tym roku zamierzam ją upiec, ale planuję zrobić to w przyszłym tygodniu.
Już się nie mogę doczekać...

Siostro_Ducket - niezły pomysł z tym zginaniem ciasta... może i ja tak zrobię...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,600
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,600
113
Płatków bym Ci nie polecała, bo są moim zdaniem za suche. Lepiej wg mnie kupić całe migdały w łupinkach, zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku i zemleć. Można też kupić gotowe mielone migdały (np. w Lidlu), tylko trzeba sprawdzić, czy są dostatecznie drobno zmielone.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
No i załamka... myślałam, że kupię płatki i pójdę na łatwiznę... no, ale smak najważniejszy...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,600
113
Jedyne ciasto, jakie robię od linijki....
icon_wink.gif

Wzorcowe 20 x33 cm
icon_wink.gif


krajanka_marcepanowa_bajaderki.jpg

krajanka_marcepanowa_bajaderki1.jpg

W surowym cieście widac drobniutko pokrojone orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.
Wydaje mi się, że jeszcze lepiej mi się go dziś zagniatało, jak w tamtym roku. Niemal nie używałam mąki do podsypywania. Ciasto jest cudownie plastyczne i nie klei się do stolnicy.
W cieście i w masie tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Do masy marcepanowej dałam tylko jedno żółtko, a do lukru z koniakiem, dodatkowo kilka kropli wody.

Ciasto tak pachnie, że z trudem się powstrzymuję przed pokrojeniem i pożarciem.....
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • krajanka_marcepanowa_bajaderki.jpg
    krajanka_marcepanowa_bajaderki.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 5
  • krajanka_marcepanowa_bajaderki1.jpg
    krajanka_marcepanowa_bajaderki1.jpg
    20.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
No piękne Joanno...
Dziś i ja będę tworzyć to cudeńko. Relacja wkrótce... mam nadzieję, że wyjdzie piękne i smaczne...
icon_smile.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Joanna @ 4 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633485Płatków bym Ci nie polecała, bo są moim zdaniem za suche. Lepiej wg mnie kupić całe migdały w łupinkach, zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku i zemleć. Można też kupić gotowe mielone migdały (np. w Lidlu), tylko trzeba sprawdzić, czy są dostatecznie drobno zmielone.
Joanno dziękuję za odpowiedż,spróbuję się pobawić z obieraniem migdałów,ale na wszelki wypadek kupię mielone,gdyby mnie lenistwo ogarnęło
icon_mrgreen.gif