- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Pieczarki faszerowane
4 porcje:
12 pieczarek
1 szkalnka ugotowanego ryżu
12 plasterków sera camembert
1 pęczek zielonej pietruszki
12 plasterków masła
sól i czarny pieprz do smaku
Duże, świeże pieczarki szybko opłukujemy w zimnej wodzie, aby nią nie nasiąkły. Obrywamy trzonki, drobno je siekamy i smażymy na maśle. ugotowany na sypko ryż miszamy z usmażonymi trzonkami i posiekaną zielona pietruszką, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Przygotowanym w ten spoób farszem napełniamy kapelusze grzybów. Na wierzch każdego kładziemy kawałek masła i zapiekamy ok.15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pod koniec zapiekania każdą pieczarke przykrywamy plasterkiem sera camembert lub posypujemy żółtym tartym serem i zapiekamy w piekarniku aż do momentu rozpuszczenia sie sera.
Smacznego!
4 porcje:
12 pieczarek
1 szkalnka ugotowanego ryżu
12 plasterków sera camembert
1 pęczek zielonej pietruszki
12 plasterków masła
sól i czarny pieprz do smaku
Duże, świeże pieczarki szybko opłukujemy w zimnej wodzie, aby nią nie nasiąkły. Obrywamy trzonki, drobno je siekamy i smażymy na maśle. ugotowany na sypko ryż miszamy z usmażonymi trzonkami i posiekaną zielona pietruszką, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Przygotowanym w ten spoób farszem napełniamy kapelusze grzybów. Na wierzch każdego kładziemy kawałek masła i zapiekamy ok.15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pod koniec zapiekania każdą pieczarke przykrywamy plasterkiem sera camembert lub posypujemy żółtym tartym serem i zapiekamy w piekarniku aż do momentu rozpuszczenia sie sera.
Smacznego!