risotto alla birra

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Przepyszne, z przepisu Alforda z książki o ryżu http://www.amazon.com/gp/product/157965113...=books&v=glance (to ten od Home Baking)

1 szklanka ryżu arborio
0,5 szklanki piwa ciemnego
0,3 szklanki śmietanki gęstej 36%
2 szklanki bulionu warzywnego, kurzego albo wołowego
mala cebulka posiekana,
ząbek czosnku przeicśniety
oliwa
pieprz
0,3 szklanki startego grana padano, parmezanu, pecorino etc

Na oliwie zeszklic cebulę i czosnek, dodać ryż, minute mieszac, az cały będzie wymaziany. Dodać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie być absorbowana, dodać piwo, poczekać aż zostanie wchłoniete i dodawać po pół szklanki bulionu. W sumie to trwa ok 15-20 minut. Kiedy ryz jest al dente dodać parmezan i mieszać. Podac na talerze, pieprzyć świeżo mielonym pieprzem, mozna posypac dodatkowo serem.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no co Ty, to jets ciapa niezbyt apetyczna! :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale ja nawet nei zrobiłam.. no wygląda jak risotto
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tez się nie znam, daję guinessa, ale jakiekolwiek w ciemnym kolorze, (chyba byle nie karmelowe), może być :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bardzo się cieszę, to tez mój ulubiony przepis na risotto!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Wygląda na to, że i koło tego risotto nie przejdę obojętnie. :lol:
Małgosia, powiedz mi tylko, pisząc "śmietanka gęsta 36%" miałaś na myśli słodką? taką kremówkę?
W posce nie ma 36 niesłodkiej, chyba że źle przechowywana, a więc tak, słodką. Konkretnie piątnicy użylam. Piwo musi byc naprawdę smaczne, najpierw trzeba zdegustować - nei za gorzkie i TAKIE CIĘŻSZE
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Z piwem to będzie problem, bo ja ich nie pijam w ogóle. Więc nawet degustacja niewiele przyniesie, dla mnie wszystkie są niesmaczne. :dump: Metodą chybił - trafił zakupiłam Okocim Palone. Mam nadzieję, że nie jest to piwo do bani? ;)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tez nie pijam, ale akurat warto sprawdzic, czy nie jest za gorzkie.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
risottoallabirraja0.jpg


Robiłam z pecorino. Generalnie smakowało bardzo, ale troszkę "podkręciłam" przepis - dodając soku z połówki cytryny. Pod koniec gotowania - spróbowałam w wersji podstawowej i dla mnie było ciut za mało wyraziste. Potrzebowałam czegoś do wyostrzenia smaku. Padło na cytrynę. No i jeszcze dorzuciłam podpieczone orzeszki piniowe.
Bardzo smaczne.
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super pomysł z tymi piniolami
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Zrobiłam,potwierdzam pyyyyyyyyszne :!: :!: :!:
dodałam cukinię,groszek i suszone pomidory.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
bardzo się cieszę! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Syndromu dostawalam, nawet Marghe nie chciala spróbować
icon_smile.gif
A tu proszę! :mrgreen: :mrgreen: