Pierogi pieczone z serem twarogowym i kaszą

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Pierogi pieczone z serem twarogowym i kaszą

Ciasto:
35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
20 dag masła lub margaryny.
1 żółtko,
szczypta soli,
szczypta utartej gałki muszkatołowej

Farsz:
10 dag kaszy gryczanej,
30 dag sera twarogowego,
8 dag cebuli,
1 łyżka masła albo margaryny do usmażenia cebuli,
pieprz do smaku,
odrobina przyprawy do zup,

Zagotować pełną szklankę wody, osolić. Kaszę opłukać na gęstym sicie, włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Odparować. Twaróg, jeśli zbyt mokry, odcisnąć w płóciennej serwetce, przetrzeć przez druciane sito. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Kaszę, twaróg i przesmażoną cebulę wymieszać bardzo dokładnie. Dodać pieprz, przyprawę, natkę posiekanej pietruszki
Przesiać mąkę przez sito i zagnieść ciasto z żółtkiem i masłem lub margaryną. Zrobić to możliwie najszybciej i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, brać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na placki o grubości 2 mm Z tych placków wykrawać kwadraty 6 na 6 cm Na każdy kwadrat nałożyć odpowiednią ilość farszu., złożyć na pół i zlepiać. Pierożki posmarować dokładnie rozbitym jajkiem, ułożyć na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, bo przy pieczeniu rosną i mogłyby zrosnąć się w jeden kawał. Piec na złoty kolor, mniej więcej 20 minut.