- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Cynamonowe choinki
ciasto:
250 g mąki
125 g zmielonych orzechów laskowych
3 żółtka
125 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
szczypta soli
łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 żółtko do smarowania ciastek
cukier do posypania
ciemna polewa do ciast
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - może się trochę kruszyć, ale na pewno da się potem rozwałkować. W ostatecznosci mozna dodac troszkę więcej tłuszczu.
Wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Wałkujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy choinki - lub inne kształty, jak kto woli
3. Smarujemy ciastka żółtkiem, posypujemy cukrem.
4. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
5. Po wystudzeniu spód ciasteczek maczamy w rozpuszczonej polewie.
ciasto:
250 g mąki
125 g zmielonych orzechów laskowych
3 żółtka
125 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
szczypta soli
łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 żółtko do smarowania ciastek
cukier do posypania
ciemna polewa do ciast
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - może się trochę kruszyć, ale na pewno da się potem rozwałkować. W ostatecznosci mozna dodac troszkę więcej tłuszczu.
Wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Wałkujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy choinki - lub inne kształty, jak kto woli
3. Smarujemy ciastka żółtkiem, posypujemy cukrem.
4. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
5. Po wystudzeniu spód ciasteczek maczamy w rozpuszczonej polewie.