marynowana mozzarella

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Kto lubi marynowane sery?
Robimy tak:

150 g mozzarelli, tych malutkich, wielkości czereśni – jak większe, takie jak orzech włoski, to ciachnąć każdą na pół
3 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebula
6-8 papryczek chili (tych wściekle ostrych)
4 gałązki rozmarynu
4 gałązki majeranku (jak ktoś nie ma świeżych ziół, niech sypnie suche)
około 250 ml dobrej oliwy z oliwek extra-vergine
1 łyżeczka soli
czarny pieprz zmielony

Czosnek obrać, pokroić na kawałeczki, cebulę obrać, pokroić w ósemki. Oczyścić papryczki wyrzucając nasionka, pokroić dwie w paseczki, resztę zachować w całości.
Układać w słoju z zakrętką warstwami mozzarelle i wszystkie zioła i przyprawy. Na końcu rozmieszać oliwę z solą i pieprzem i zalać zawartość słoja tak by oliwa przykryła wszystkie składniki. Szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać osączone z marynaty mozzarelle jako przekąskę z chlebem.
Jak mozzarelle się skończą, broń Boże nie wyrzucać oliwy. Jest pyszna do sałaty zielonej, z pomidorami, itd..

MzM
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Zrobilam od razu podwojna porcje. Wiedzialam, ze bedzie pycha.
Zamiast majeranku dalam galazki swiezego oregano, bo mam moc na balkonie i nie nadazam pozerac.

Prosze o wiecej takich pysznosci
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Robiłam. Ta marynowana mozzarella jest przeeeepyszna.

Tutaj na fotce jest mozzarella w plastrach, ale w kulkach też robiłam.

mozzarellamaryn39oq.jpg