gofry pyszne

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepis stąd http://www.amazon.com/gp/reader/0618091513...%3D#reader-page

SUCHE wymieszać
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (ja zastąpilam mąką ziemniaczaną)
szczypta soli - mała lub duża wg smaku
1/2 łyżeczki proszku
1/4 łyżeczki sody

Mokre wymieszać:
3/4 szklanki maslanki
1/4 szklanki mleka
6 łyzek oleju
1 żółtko

1 BIAŁKO ubić, pod koniec ubijania dodać
1 łyżkę CUKRU i
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polaczyc mokre z suchymi, tak jak na muffiny, nie za dokladnie. Dodać paćki białka i bardzo delikatnie wymieszać

piec w gofrownicy - wychodzi ok 6 kwadratów
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
acha, nie ma podanego czasu pieczenia, piec aż bedą chrupkie i orzechowo- brązowe (faktycznie mocno dopieczone są najlepsze) jak ze wszytskimi goframi wazne, żeby za wcześnie nie uchylić
icon_smile.gif
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Bardzo podobna recepta jak Bajaderki pacakes ja je robie w formie gofrów i są wspaniałe
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tez to zauwazylam i tez je robie w gofrownicy czasami
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... no w kazdym sklepie - tak nazwalam aromat waniliowy. Zreszta mozna go zastapic cukrem waniliowym w wiekszej ilosci (zamiast pudru?)
 

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
No tak... Ja myślałam,że gdzieś mozna kupić z prawdziwej wanilii - taki jakiego używa Nigella :lol:
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
zrobilam, zrobilam :joy:

zupelne zaskoczenie, bardzo lekkie, wrecz obloczki, chrupiace i odpowiednio twarde, nie robia sie kapciami nawet po 30 minutach i podrzucaniu je przez 3 letnie dziecko, smakuja delikatnie, zaskoczyly mnie wlasnie ta lekkoscia, a myslalam, ze moj przepis, z ktorego do tej pory robilam gofry jest doskonaly, mylilam sie, zamieniam na ten przepis :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dance: super Owieczko!

we wstępie do przepisu jest wyjasnienie naukowe, ze to jakieś molekuły czy costam ze skrobii (w kukurydzy, ziemniakach) powodują, że te goferki nie miękną
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
spieszę donieść, że te gofry są świetne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: bardzo mi smakują :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
no i dzięki nim przeprosiłam się z gofrownicą ;)
 

INECZKA

Member
Lis 29, 2005
285
0
0
skrobia kukurydziana to inaczej mąka kukurydziana? bo szczerze niewiem i czy może być ta mąka kukurydzina zamiast tej skrobi :roll: ??
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
skrobia kukurydziana to inaczej mąka kukurydziana? bo szczerze niewiem i czy może być ta mąka kukurydzina zamiast tej skrobi :roll: ??
ja dałam ziemniaczaną :lol: wydaje mi się - choć nie mam pewności - że skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana to są dwie różne sprawy :roll: :roll: :roll: :roll:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dlatego wlasnie napisalam, ze zastapilam maka ziemniaczana, a nie kukurydziana, bo maka i skrobia kukurydziana to nei to samo

skrobia kukurydziana jets biala i wyglada wlasnei jak maka ziemniaczana. i to jest wazne, bo tak jak wyzej pizalam wlasnei skrobia costam wiąże w tych gofrach i sprawia, ze są chrupiace...

ALe ktos pisal ze i skrobie kuku da sie w sklepach ekologicznych dostac
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
W zwykłych spożywczych dobrze zaopatrzonych w produkty dr Oetkera równiez. Produkuje on skrobie kukurydzianą pod nazwą Gustin.

Dr.Oetker%20Gustin-fix%20DO%20ZAG%20ZIMNYCH%20I%20GOR%20POT%2020g.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lislawa, super!! Dzięki!!!!!!!!!!