Pyszna tarta z suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Piekarnik na 180 stopni
W mikserze zrobić ciasto:
200 g mąki + 90 g masła (pokrojonego w kostkę) + szczypta soli
Wyrabiać aż składniki się połączą (okruchy się zrobią), wlać 50 ml wody. Wyrabiać aż ciasto zbije się w kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min

Farsz
Wymieszać:
12 osączonych i pokrojonych dosc drobno (np. w paseczki) suszonych pomidorów
2 jajka
80 g emmentalera startego
20 g startego parmezanu
2- 3 łyzeczki Pesto (bazyliowe)
200 g kwaśnej śmietany
Sól (nieduzo)
Pieprz – sporo

Ciasto rozwałkowac, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę (20 cm)
Podziurawić widelcem
Wylać masę
Piec około 45 minut
ZAMIAST Pesto można dodac pastę z oliwek

 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
pycha

trochę mi ciasto za twarde wyszlo, bo chyba wody za dużo dalam.

To ciasto jest jak francuzkie, warstwi się pięknie. Polecam gorąco dla wielbicieli tart i suszonych pomidorów

2267.jpg
 

Paola

Member
Lis 14, 2006
13
0
0
Witam,
mam pytanie - czy ta tarta wyszłaby również z farszem z bundzu ?
gruebel_2.gif
Ktoś może próbował zrobić takową
icon_question.gif

Mam go sporo: wędzony oraz z dodatkiem suszonych pomidorów i tak mi się zamarzyło, żeby go pokruszyć, "spoić" śmietaną z jajkiem, dodać jeszcze trochę pokrojonych pomidorów ze słoika?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Paola @ 25 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1271652Witam,
mam pytanie - czy ta tarta wyszłaby również z farszem z bundzu ?
gruebel_2.gif
Ktoś może próbował zrobić takową
icon_question.gif

Mam go sporo: wędzony oraz z dodatkiem suszonych pomidorów i tak mi się zamarzyło, żeby go pokruszyć, "spoić" śmietaną z jajkiem, dodać jeszcze trochę pokrojonych pomidorów ze słoika?
Myślę, że możesz eksperymetować
icon_smile.gif
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wyciągam na jutrzejszych gości
lecker.gif
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Bardzo smaczna tarta! Wczoraj zrobilam na obiad i poszla migiem.
Mam jedno pytanie: ja zawsze podpiekam spod tarty przed wylozeniem nadzienia. Wy tego nie robicie? Czy ciasto bez podpiekania dobrze sie upiecze? Nie bedzie zakalcowate?