Mielone na patyku z 2 sosami

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
Kiedyś dawno juz ogladalam jakis program kulinarny uz nawet nie pamiętam na jakiej telewizji ;p w kazdym razie podawali ten przepis. Zrobilam i bardzo mi zasmakowal (szczegolnie chodzi o 1 sosik)

SKŁADNIKI SOSU 1
- 3 plastry ananasa
- 1 cebula
-1 ząbek czosnku
- papryka
- cukier (nie za duzo zeby za slodkie nie bylo ale karmel musi sie z czegos zrobic ja na oko wrzucam)
- mały przecier pomidorowy
- troche rosolu
- olej

Składniki pokroić. Na patelnie nasypać cukier i smażyć do powstania karmelu. Dodać ananasa, cebulke, dolac nieco oleju i dobrze wymieszac. Dodać reszte skladnikow i chwile dusic na patelni

SKŁADNIEKI SOSU 2

To znany wszystkim sos czosnkowy, ale podam przepis:
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- oregano, pieprz, sol

Ogorek zetrzec, odsączyć. Wszytkie skladniki wymieszać

KOTLETY:
przygotowane wczesniej mięso mielone dzielimy na porcje. Kazda obtaczamy w bulce tartej ( mozna dodac troche tluczonych orzechów laskowych). Nalozyc na patyki i smazyc na patelni

:smacznego:

Moge poradzic ze podawalam z kluskami śląskimi i bylo bardzo smaczne.. No i czasem z braku czasu zwykle mielone robilam, te patyczki to zbey ciekawiej bylo :mrgreen: :mrgreen:
-