Niemiecki, ciemny, żytni chleb

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
25g drożdży świezych
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
3 łyżki kako
1 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 szklanki mąki żytniej chlebowej
1 łyżeczka soli

W 1/2 szklanki wody rozprowadzić drożdże i cukier, pozostawić na 15 minut. W reszcie wody podgrzać miód i margarynę, wystudzić. Połączyć ze sobą obie mikstury wodne.

Mąki wymieszać ze sobą i z kakao. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić je pod przykryciem na godzinę. Wyrobić jeszcze raz, posypac mąką stolnicę i uformować na niej bochenek, ciasto powinno być umączone z każdej strony. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Piec w 230 stopniach około 40 minut.

2362.jpg


2363.jpg
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Wczoraj na pocieszenie siebie samej upiekłam, no i smaczny, wyszedł całkiem ciekawy smak, dla mojej córeczki i dlamnie naprawdę dobry bo lubię takie chleby.

No i stwierdzam że drożdżowe robi się łatwiej, dla pierwszoklasistow takich jak ja to dobra lekcja no konsystencje ciasta chlebowego, łatwiejsze w wykonaniu i jak do tej pory drożdżaki mi wychodzą zawsze, ale się użalam no nie.......
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
i ja wczoraj upiekłam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


wyszedł ciut zbyt słodki (ale to pewnie dlatego, że łyżki miodu były dosyć pełne)
ale za to bardzo smakuje

chlebus.jpg


chlebus1.jpg


chlebus2.jpg