Zapiekanka gołąbkowa

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
30 dag ryżu
1 łyżeczka kurkumy
sól

60 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 bułka
2 jaja
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
30 dag kapusty świeżej
olej

Ryż ugotowałam na sypko z dodakiem kurkumy. Zrobił się bardzo aromatyczny i żółty.

Cebulę starłam na tarce do ziemniaków, czosnek przecisnęłam przez praskę. Kapustę poszatkowałam. Bułkę namoczyłam w wodzie (można namoczyć równiez w mleku). Mięso, cebulę, czosnek, bułkę odciśniętą, kapustę, jaja i przyprawy wymieszałam razem. Na rozgrzanym oleju poddusiłam masę mięsną.

Połowę ryżu wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, na to mięso i druga część ryżu. Zapiekłam.

Można też polac przed zapieczeniem wierzch sosem pomidorowym.

2383.jpg
 

progect

Member
Wrz 19, 2005
149
0
0
Robię bardzo podobną zapiekankę, tylko zamiast świeżej kapusty daję kapustę kiszoną.
Pochodzi to stąd, ze najlepsze gołąbki jakie jadłam w zyciu, robione przez moją teściową, zawijane były w liście kiszonej kapusty. Takich liści nie można nigdzie kupić, a kisić kapusty nie będę :cry: , więc wymyśliłam zapiekankę właśnie z kiszoną kapustą.