![]() ![]() |
2 Feb 2006, 21:01
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Przepis szybki i przyjemny. Efekt przepyszny , w srodku są puszyste, lekkie, mniam. Pieczone w wysmarowanych formach od muffinkow maja bardzo wygodną wielkość. Wychodzą wysokosci 1,5 foremki muffnkowej Dzień wczesniej 1/2 szklanki rodzynek (najlpeiej tych bursztynowych miękciejszych ;) ) i kandyzowanej skórki pomaranczowej (oczywoscie najlepiej własnej roboty) zalewamy rumem (ja mam rum 80% z Austrii), ew. jakims innym alkoholem. robimy też miksturę 1/4 szklanki maki, 1/4 szklanki mleka + szczypta drożdży (nie za duza, żeby ciasto nie leciało drożdżami) - Miksturę foliujemy, odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce a potem wkładamy do lodowki. Następnego dnia do mikstury dodajemy: 1/4 szklanki wody w której rozpuszczamy bardzo czubatą łyzkę cukru białego i bardzo czubatą jasnobrązowego i 1 łyzeczkę drożdzy instant. miksujemy to wszystko z: 1 jajkiem + 2 żółtkami rozkłóconymi szczyptą soli startą skórką z cytryny 3 łyzkami amaretto 1,5-2 szklanki mąki (zalezy od mąki, ja wolę dość luzne ciasto - bo i tak sie piecze w foremkach - ale oczywiscie nie lejące) Miksujemy hakiem lub wyrabiamy ręką. Zostawiamy na 15 minut, żeby odpoczęlo/ Następnie dodajemy 140 g masła w temperaturze pokojowej (ale jeszcze zwartego, nie takiej paci!). WYrabiamy ok 10-15 minut. Dodajemy bakalie (odsączone) Przykrywamy folia i zostawiamy na 2 godziny. Nastepnie przekładamy do foremek muffinowych i czekamy ze 2 godziny, aż prawie podwoją objętość (czyli dorosną do konca foremki mniej wiecej) przed peiczeniem smarowac rozkłóconym jajkiem. pieczemy 30-35 minut w 175 st. Od razu wyjmujemy i stawiamy na kratke do odparowywania Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny, ładnie zastyga i strzykawką- dekoratorem z długa koncówką wygodnie wychodzi we wzorki. |
|
|
|
2 Feb 2006, 22:12
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 751 Dołączył: 11-August 05 Skąd: Bielsko-Biała Użytkownik nr: 653 |
Czy ta ilość jest podana na 12 mufinek?
|
|
|
|
2 Feb 2006, 23:05
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
no tak mniej więcej - trochę ciężko zaadaptowac przepis na duża babę do muffinek, żeby nie pisac 1 i 1/16 szklanki maki... w razie czego zostanie i mozna obok upiec luzem, albo jak będzie na oko za mało (ja dopełniam do 2/3 wysokosci foremki) to zrobic 11.
|
|
|
|
3 Feb 2006, 14:41
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.316 Dołączył: 29-November 05 Skąd: L.....:) Użytkownik nr: 1.028 |
oooo żeszzzz
a ja chce schudnąć do wiosny!!!!!! Od jutra, dzisiaj jakieś ciasto muszę, no muszę drożdżowe zrobić! Małgosimi - jestes WIELKA |
|
|
|
3 Feb 2006, 14:51
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
Ja też mam wielką ochotę na to ciacho i śliczna dekoracja,a Małgosimi
ma za przepis+zdjęcie |
|
|
|
3 Feb 2006, 14:54
|
|
drozdzowe to ze wszystkichciast i tak najbardziej dietetyczne sa - cos w koncu trzeba jesc - tak sobie mowie
dziekuje za komplementy Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny. |
|
|
|
3 Feb 2006, 15:17
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.522 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Ciechocinek-dom / Szczecin-studia Użytkownik nr: 778 |
CYTAT(Malgosimi) drozdzowe to ze wszystkichciast i tak najbardziej dietetyczne sa - cos w koncu trzeba jesc - tak sobie mowie
|
|
|
|
3 Feb 2006, 15:37
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.222 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 |
zaczelam juz wyrobnictwo mikstura gotowa, jutro pieczenie zdjecie skutecznie do mnie przemowilo
|
|
|
|
3 Feb 2006, 15:44
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.693 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 |
Dodałam do ulubionych kusicielko
|
|
|
|
3 Feb 2006, 15:51
|
|
róbcie róbcie, bo są pyszne i naprawdę łatwe
oczywiscie dodwatki smakowe mozna dostosować do własnych upodobań. Podobnie jak czas wyrastania - w zaleznosci od temperatury w pokoju. Jesli bedzie trzeba, - to nalezy dosypac maki- zeby ciasto miało ładną konsystencje, było miekkie, błyszczace, absolutnie nie twarde i zwarte (jak na pizze), ale tez nie lejące, takie zeby mozna nałozyć do foremeczek. Dlatego lepiej najpierw dac te 1,5 szklanki mąki (lub ciut wiecej)i potem dosypywac. |
|
|
|
4 Feb 2006, 11:20
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
rosną ,jak wyciągnę chleb to one są w kolejce do piekarnika
|
|
|
|
4 Feb 2006, 12:28
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.222 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 |
gotowe bardzo delikatne, pyszne, dziekuje!
|
|
|
|
4 Feb 2006, 12:42
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję, że już dzisiaj upiekłam coś innego
|
|
|
|
4 Feb 2006, 14:30
|
|
CYTAT(Liska) jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję, że już dzisiaj upiekłam coś innego
no ,żałuj bo łatwe,mniam, |
|
|
|
4 Feb 2006, 15:42
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.955 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 |
Małgosimi, można na zakwasie piec? Mam go sporo, już upiekłam chleb i jeszcze mi zostało.
|
|
|
|
4 Feb 2006, 15:57
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 |
Strasznie mi sie spodobały, takie drożdżowe muffinko-bułeczko-babeczki
pannettone nigdy nie jadłam ani nie robiłam, ale na te chyba się skuszę w najbliższym czasie 8) Malgosimi, zdjęcie przeapetyczne :!: |
|
|
|
4 Feb 2006, 17:35
|
|
Paulinka, Liska - dziękuję w imieniu mojego Elfa (czyli aparatu)
Buka - ja bym na zakwasie nie robila, to ma byc lekkie i delikatne ciasto Margot - czyli smakuje? Owieczko - pieknie pieknie pieknie! Super że zrobilas zdjecie po rozkrojeniu, bo ja o tym nie pomyslalam! |
|
|
|
4 Feb 2006, 19:01
|
|
CYTAT(Malgosimi) Margot - czyli smakuje?
: jasne, mało pracy, bardzo dobry efekt |
|
|
|
4 Feb 2006, 19:27
|
|
|
|
|
|
5 Feb 2006, 10:52
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 313 Dołączył: 25-September 05 Skąd: gliwice Użytkownik nr: 782 |
Jest to najdelikatniejsze, mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek upiekłam. Chociaż robiłam je wczoraj wieczorem to dziś rano w lodówce znalazłam ..... miksturkę, o której wczoraj zapomniałam . Ale w niczym to nie przeszkodziło, są naprawdę super pyszne. Jest zdjęcie, ale mam b. wolny bezprzewodowy internet GPRS więc zamieszczę później.
Dzięki za przepis!!!! |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:47 |