Drożdżowy wieniec z bakaliami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
2,5 dag drożdży świeżych
2,5-3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki
3/4 -1 szkl. ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru
ok. 5-6 dag masła ( 1/5 kostki 250 dag)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Drożdże rozpuścić w części mleka z cukrem, drugą część mleka bardziej podgrzać i rozpuścić w niej masło, przestudzić. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie, ale można mikserem albo ręką ( ja dałam najpierw dwie szklanki mąki a potem w miarę wyrabiania dosypywałam resztę stopniowo, tak aby uzyskać niezbyt gęste ciasto, ale i nie za rzadkie). Zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć na stolnicę posypaną nieco mąką. Zagnieść delikatnie wgniatając w razie potrzeby jeszcze troszkę mąki ( tak aby było plastyczne) rozwałkować na prostokąt 25x45 cm, posmarować miękkim masłem i posypać bakaliami lub posypać bakaliami wymieszanymi z kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
wieniecbakaliowy0104at.jpg

Zwinąć ciasto w roladę, zlepić jej dwa końce tak aby uformować okrąg.
wieniecbakaliowy0119ge.jpg

Ułożyć na blasze i ponacinać brzegi jak na zdjęciu:
wieniecbakaliowy0122rs.jpg

nacięte części lekko przekręcić i nieco spłaszczyć
wieniecbakaliowy0142ev.jpg
.
Odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem lub całym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano sprawdzając patyczkiem ( u mnie to jest 30-45 minut w temp 200-250 stopni,mam raczej zepsuty termometr, piekę na wyczucie!))
wieniecbakaliowy38ls.jpg

wieniecbakaliowy0247ww.jpg

Po ostygnięciu można polukrować. Ja zrobiłam lubier ze szklanki cukru pudru rozmieszanego z 1-2 łyżkami mleka i olejkiem migdałowym.
wieniecbakaliowy0263zu.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja doloze zdjecie mojej wersji ( z ciasta Bajaderki i z brazowym cukrem, migdalami i rodzynkami i galka i cynamonem)

moj lukier: szklanka pudru, łyżka mleka+ kilka kropel waniliowego olejku + kilka kropel cytryny.

33ju.jpg
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Przepiekne zdjecia :daumen:

Ciasto wyglada niesamowicie apetycznie :mniam:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A ja się boję drożdży :roll:

Dziewczyny piękne wypieki
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze ale ladna instrukcja obiecuje że w ten weekend to ciacho będzie moje :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
eh w weekend czyli jutro :lol: już sprawdziłam i wszystko co potrzebne mam w domku tylko wrócę z kursu i biore sie do roboty
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przeczytałam tytuł wątku "Dżdżownica ciasto z bakaliami" :lol: :dump:

Ja nie mogę już z Wami wytrzymać, no muszę zrobić tą dżdżownicę :dump:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ciasto drożdżowe oczywiście można wykorzystać jakieś swoje ulubione ( to akurat jest prawie niesłodkie,dlatego farsz musi być słodki), farsz też jaki się chce. Chciałam tu głównie pokazać jak się to zwija i nacina.
Smacznego :!:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrob z przepisu bajaderki na wieniec ciasto moze, jest pyszne i w suszonych drozdzach podane
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:banana: czekam na relacje z drozdzowego szalenstwa, w takim razie
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja w przepisie na to ciasto miałam 7g suchych drożdży a dałam sama z siebie 2,5 dag świeżych. I też następnym razem wypróbuję z ciasta bajaderkowego.
Ja też czekam na relację
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
kurcze dopiero mi internet włączyli i wcześniej nie mogłam sie podzielić swoimi przeżyciami ;) Zrobiłam ten wieniec z rodzynkami i masą kakaową, która oczywiście bezczelnie z niego wypłynęła no ale że ja mało myśle to zganiam winę na nią :lol: Ogólnie ciacho wygląda przepięknie i jak smakuje! Jak to mama powiedziała :poezja! Kurcze tak mało roboty i taki efekt, naprawdę super przepis
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Beatko aparatu nie mam :cry: kupiłam ostatnio ale sie popsuty okazał i czekam na nowy
icon_sad.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
szkoda ze jakos wczesniej nie zajrzalam tutaj. Wlasnie wyciagnelam z piekarnika sernik, ale chyba przyszly tydzien to juz zarezerwuje na to ciasto bo super wyglada a poza tym ja uwielbiam wszystkie drozdzowe :banana: