Wisniowy deser

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
36461151_26108598.jpg
0c3d3e97_26108598.jpg
bc924db1_26108598.jpg


1 1/4 szklanki gęstej ubitej smietany
120 g cukru pudru
500 g wisni

Rozgniesc wisnie, trochę odsączyc. Polączyc smietanę z cukrem, wymieszac z wisniami. Na pucharek nalozyc kolnierz z papieru lub z folii aluminiowej. Kolnierz z folii będzie szczelny, ale gora moze zgniesc się, jesli będziemy nieostrozne. Kolnierzyk z papieru jest sztywniejszy, ale uzywając papieru jest potrzebny idealnie rowny pucharek, to znaczy, zeby nie rozszerzal się albo nie zwęzal się w gorze. Wlac masę do przygotowanych pucharkow wyzej brzegu pucharka. Wstawic do zamrazarki na co najmniej 3-4 godziny. Potem kolnierzyk zdjac, na nozkę pucharka zawiązac serwetkę (bo moze cieknąc) Gorę ozdobic jagodami.

idea z "Ilustrowana encyklopedia kuchni swiata" wyd. Elipsa-Watra, 1993
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
:shock:
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Ilona
:wink:

carbonicum
:lol: mniej-więcej okolo 600-700 ml. U mnie byly te dwa pucharki (200 ml bez czapki
icon_smile.gif
i 4 malutkie szklaneczki takie 0,075 l, ale niepelne)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uwielbiam wiśnie :!: :!: :!:

Ale ta śmietana mnie trochę przerasta :twisted:
Nie lubię takiego tłustego, więc się zatanawiam nad jogurtem lub maślanką. To samo nie wyjdzie ale... :roll:

:mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jutro coś pokombinuję :mrgreen:

Obawiam się jednak ;) że skończy się na galaretce zalanej maślanką :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a do tego dżemer wiśniowy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tak jest :!:

:mrgreen:
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Uwielbiam wiśnie :!: :!: :!:

Ale ta śmietana mnie trochę przerasta :twisted:
Nie lubię takiego tłustego, więc się zatanawiam nad jogurtem lub maślanką. To samo nie wyjdzie ale... :roll:

:mrgreen:
a ja mysle ze mozna by sprobowac np. jogurt wymieszac z rozpuszczona zelatyna a reszte zrobic jak w przepisie to powinna chyba jednak wyjsc, co sadzicie o tym?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Musia
O nie, :!: nie wolno :!: stawic do zamrazarki niczego na zelatynie. Bo po prostu skrysztalizuje się, a potem, jak zostanie wyjęte z zamrazark, rozpadnie się dokladnie w miejscach krysztalkow. Tak to jest, niestety....
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No to mówię co wycudowałam.

Galaretka w kostkę, "śnieżka" :roll: i dżemer z truskawek (uwielbiam słodkie).

Ja się nie nadaję do robienia takich super deserków jak Twoje Elka... :roll:
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0