Krem orzechowo-czekoladowy

skrzacik

Member
Lut 11, 2006
47
0
0
Jest to dośc nietypowy deser, bo nie zawiera cukru. Tym, co mu nadaje słodki smak jest... mus z daktyli. 8)

Krem orzechowo-czekoladowy
150 g suszonych daktyli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżaki masła orzechowego
cynamon, goździki
0,5 litra zimnej wody
1 łyżka kakao

Daktyle posypać cynamonem, zalać niewilką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmikować. W innym naczyniu zalać goździki wodą i zagotować. Gdy zawrze, wyjąć goździki, dodać kakao, mus daktylowy i makę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Przestudzić i chłodne zmieszać z masłem orzechowym.
Krem ma konystencję budyniowatą.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
skrzaciku ja wlasnie twoja szarlotke pieke i mam nadzieje, ze to ma byc 150g daktyli a nie 15, bo 15g to jeden daktyl ma