Jest to dośc nietypowy deser, bo nie zawiera cukru. Tym, co mu nadaje słodki smak jest... mus z daktyli. 8)
Krem orzechowo-czekoladowy
150 g suszonych daktyli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżaki masła orzechowego
cynamon, goździki
0,5 litra zimnej wody
1 łyżka kakao
Daktyle posypać cynamonem, zalać niewilką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmikować. W innym naczyniu zalać goździki wodą i zagotować. Gdy zawrze, wyjąć goździki, dodać kakao, mus daktylowy i makę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Przestudzić i chłodne zmieszać z masłem orzechowym.
Krem ma konystencję budyniowatą.
Krem orzechowo-czekoladowy
150 g suszonych daktyli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżaki masła orzechowego
cynamon, goździki
0,5 litra zimnej wody
1 łyżka kakao
Daktyle posypać cynamonem, zalać niewilką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmikować. W innym naczyniu zalać goździki wodą i zagotować. Gdy zawrze, wyjąć goździki, dodać kakao, mus daktylowy i makę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Przestudzić i chłodne zmieszać z masłem orzechowym.
Krem ma konystencję budyniowatą.