Łaciate ciasteczka ryżowe

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Łaciate ciasteczka ryżowe

Wszyscy znają ciasteczka ryżowe, ale dlaczego nie zrobić ich w dwóch kolorach?

1 paczka kleiku ryżowego (190-200 g)
5 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru
cukier waniliowy (32 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
3 jajka
3 łyżeczki kakao

Wymieszać kleik, wiórki, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać. Zagnieść z jajkami. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao, dokładnie zagnieść. Schłodzić wszystko w lodówce. Z każdego ciasta utoczyć taką samą ilość kuleczek, łączyć jasną z ciemną tworząc dowolne wzorki.
Piec w temperaturze 200°C około pół godziny na jasnozłoty kolor.