Babeczki z kremem napoleonkowym

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dla wielbicieli babeczek śmietankowych. Pierwszy raz robiłam je mając chyba 11 lat. Przez kilkanaście lat ten przepis leżał zapomniany, odświeżam go sobie dzięki spragnionemu śmietankowych babeczek Kermidtowi.

Kruche ciasto wg własnych upodobań ;)

Krem:
1 szklankę mleka lub słodkiej śmietanki zagotować z połową laski wanilii i jedna łyżką mąki, rozprowadzonej 2 łyżkami zimnego mleka, stale mieszając. Dodać 3 żółtka utarte z 2 czubatymi łyżkami cukru, chwilę mieszać na ogniu, nie dopuszczając do wrzenia (bo sie zwarzy i nici z babeczek).
Gdy zgęstnieje zestawić z ognia, nałożyć na surowe babeczki, przykryć ciastem i upiec na złoto.