przepis k.asiuni
CIASTO:
0,5 kg maki
2 jajka
30 dag masla
20 dag cukru pudru
3 plaskie lyzeczki proszku do
pieczenia
KREM:
4 duze jajka lub 5 malych
30 dag cukru
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki maki pszennej
0,5 laski wanilii lub podwójny cukier
waniliowy
Ze skladników na ciasto zagniesc szybko kruche i wlozyc do lodówki.
Teraz krem. Jajka zmiksowac z cukrem, dodac do nich wymieszana z czescia zimnego mleka make. Reszte mleka zagotowac z wanilia. Do gotujacego mleka wlewac ciagle mieszajac mase jajeczna. Mozna do tego celu (znaczy mieszania) uzyc miksera, dziadek ubijal krem tzw. rózga. Kiedy krem zagotuje sie i zgestnieje wylaczyc gaz. W przypadku powstania grudek rozbic je mikserem. Foremki do babeczek wysmarowac maslem, wylozyc ciastem, wypelnic kremem do 3/4 wysokosci foremki, przykryc ciastem.
Piec w temp. 200-220oC do cudnego zezlocenia.
CIASTO:
0,5 kg maki
2 jajka
30 dag masla
20 dag cukru pudru
3 plaskie lyzeczki proszku do
pieczenia
KREM:
4 duze jajka lub 5 malych
30 dag cukru
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki maki pszennej
0,5 laski wanilii lub podwójny cukier
waniliowy
Ze skladników na ciasto zagniesc szybko kruche i wlozyc do lodówki.
Teraz krem. Jajka zmiksowac z cukrem, dodac do nich wymieszana z czescia zimnego mleka make. Reszte mleka zagotowac z wanilia. Do gotujacego mleka wlewac ciagle mieszajac mase jajeczna. Mozna do tego celu (znaczy mieszania) uzyc miksera, dziadek ubijal krem tzw. rózga. Kiedy krem zagotuje sie i zgestnieje wylaczyc gaz. W przypadku powstania grudek rozbic je mikserem. Foremki do babeczek wysmarowac maslem, wylozyc ciastem, wypelnic kremem do 3/4 wysokosci foremki, przykryc ciastem.
Piec w temp. 200-220oC do cudnego zezlocenia.