Kapuściane bułeczki drożdżowe

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Ciasto:
500g mąki pszennej
jajko
czubata łyżka masła
250ml mleka
2 dag drożdży
łyżeczka soli
szczypta cukru

Farsz:
30-35 dag kiszonej kapusty
5-6 grzybków suszonych namoczonych
duża cebula
olej
sól, pieprz

Do posmarowania bułeczek :jajko i czarnuszka

FARSZ: przez 15 minut gotować grzybki w wodzie, w której się moczyły. Kapustę poszatkować, wrzucić do gara, podlać niewielką ilością wody z gotowania grzybków i gotować do miękkości, systematycznie podlewając tym płynem. Grzybki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić niewielką ilością soli i wielką ilością pieprzu. Odstawić do ostygnięcia.
CIASTO: Mleko podgrzać tak żeby było tylko letnie. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, jajko, letnie mleko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać ostudzone, letnie i wyrobić ponownie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Jak ciasto pięknie nam już wyrośnie, odrywać po kawałku, formować cienki placuszek i na nim kłaść po 1-2 łyżeczki farszu, dokładnie zlepiać i w dłoniach formować zgrabne bułeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem z wodą (albo jogurtem - wtedy ładnie błyszczą :mrgreen: ) i posypać czarnuszką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.

Zajadać