Pörkölt (gulasz węgierski)

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
- 1 kg mięsa czerwonego bez kości lub 1,5kg z kością lub 2 kg kurczaka i indyka lub 3 kg kaczki i gęsi,
- 100g masła,
- 200g cebuli,
- 20g mielonej papryki,
- sól,
- 200g zielonej papryki,
- 100g świeżych pomidorów.

Mięso pokroić na drobne kawałki, cebulę ładnie zarumienić, dodać mieloną paprykę i pokrojone mięso. Dusić na małym ogniu podlewając w razie potrzeby niewielką ilością wody. Gdy mięso stanie się już miękkie, dorzucić pokrojone w drobną kostkę zieloną paprykę i pomidory. Dusić, aż całość będzie miękka. Węgrzy najczęściej podają go z galuską, czyli kluskami z mąki, jajka i wody lub z ugotowanymi ziemniakami. Galusek nie robiłam i nie jadłam, więc nie mogę nic na ich temat powiedzieć - ja zawsze podaję z ziemniaczkami.