Pieczona wieprzowina z zielonym nadzieniem.

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Mięso od szynki ok. 1 kg
opakowanie szpinaku
ser chudy 200g
1 por
gałka muszkotołowa
czosnek 5 ząbków
imbir
pistacje 2 garście
oliwa
ostra musztarda

Mięso przygotować w taki sposób, aby tworzyło płat do zwinięcia. Rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć. Posmarować cienką warstwą musztardy.
W blenderze utrzeć ser, pistacje, imbir, czosnek.
Na patelni rozmrozic szpinak, dodać oliwę, gałkę i ząbek czosnku zmiażdżony. Odparować.
Połączyć ser z szpinakiem w blenderze. Teraz dopiero spróbowac i dodac sól.
Posmarować mięso tą masą, zwinąć w rulon, zwiazać nitką.
Do naczynia żaroodpornego włożyć, wlać 100 ml bulionu, wsypać zblanszowanego pora.
Posypać z wierzchu majerankiem i pieprzem.
Wstawić do piekarnika na 2 godz. 180 deg C w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Smacznego