Kule proboszcza*

Azzie

Member
Paź 9, 2005
195
0
0
Przepis od cioci, a skąd ma go ciocia, tego nie wiem. Przypominające pączki, ziemniaczane kulki smażone w głębokim tłuszczu, bardzo kaloryczne i bardzo smaczne.
Nie robiłam ich sama, ale jadłam dzisiaj ;) Bez zdjęcia, bo zapomniałam aparatu.

- 1 kg obranych ziemniaków
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- grudka drożdży (jak orzech włoski, na oko)
- 10 dag mąki
- filiżanka kukurydzy z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy mannej
- sól, pieprz
- tłuszcz do głebokiego smażenia

Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić, dodać masło i dobrze odparować. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez sitko. Śmietanę rozrobić z drożdżami i dodać do ziemniaków, po czym dodac jajka, mąkę, kaszę manną, doprawić. Utrzeć ciasto o konsystencji podobnej do konsystencji ciasta na racuchy. Dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać.
Smażyć na złoto na głębokim tłuszczu, odsączać na biblule i podawać gorące.

Można podawać jako dodatek do drobiu, ewentualnie z samą surówką z kapusty
icon_smile.gif
Kulki sa fajne, mięciutkie, takie "inne" w smaku. Na zimno też są niezłe.
Z tego przepisu wychodzi kulek na cztery osoby ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: