Ragout inspirowane chili con carne- dla Marghe

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
na 2 porcje:
cebula średniej wielkości
300 g mięsa mielonego (łopatka wołowo- wieprzowa, udziec indyczy)
passata/ pomidory w puszce/ domowy przecier
1/2 kostki rosołowej warzywnej
czerwone chilli
czerwona papryka
czerwona fasolka z puszki
1-3 łyżek sambalu
czarny pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Mięso przesmażyć ciągle mieszając. W garnku połączyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać pomidory i kostkę. Dusić na małym ogniu. Chilli posiekać, dodać. Paprykę pokroić w kostkę. Do gotującej się potrawy dodać paprykę i fasolkę. Doprawić pieprzem i sambalem.

Uwagi:
- jeśli dodaję papryczkę chilli to daję 1 łyżkę sambalu, jeśli chilli w sklepie niet- 3 łyżki
- im dłużej potrawa stoi, tym jest ostrzejsza- ku przestrodze
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: