Ciasteczka z mąki razowej- dla Paulinki i DagiM

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
1. W czekoladzie wg. Chocolate & Baking
75 g masła
100 brązowego cukru
1 jajko
25 g otrąb pszennych
125 g mąki pszennej razowej
60 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g czekolady
Ubić masło z cukrem. Wymieszać otręby, mąki i proszek, dodać i zagnieść ciasto. Nakładać łyżeczką na natłuszczoną blachę, spłaszczyć widelcem. Piec na złoto przez 15- 20 min w 180st. Ostudzić. Czekoladę stopić, zanurzać w niej ciasteczka. (Około 20 ciasteczek)
[Upieczone, bez polewy, można mrozić przez 3 miesiące]

2. Z kawałkami czekolady wg. Wielkiej Kuchni Amerykańskiej
175 g masła
1 1/2 szkl melasy
1 jajko
1/4 szkl wody
125 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki sody
175 g płatków owsianych
1 szkl rodzynek/ posiekanych suszonych moreli
170 g posiekanej czekolady
Masło i melasę utrzeć na puch. Dodać jajko i wodę, utrzeć. Wymieszać mąkę i sodę, dodać i ubić. Dodać płatki, bakalie i czekoladę, wymieszać. Piec 10- 12 min w 170st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: