sposób na żeberka

kuchRen

Member
Lis 1, 2004
414
0
0
Żeberka po węgiersku
Czas przygotowania: 60 min

Składniki: 75 dag żeberek wieprzowych, 4 zielone papryki, 4 pomidory (mogą być z puszki - 40 dag), 2 cebule,. 4 łyżki oleju lub 3 łyżki smalcu, 1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, sól, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Żeberka myjemy, kroimy na porcje, solimy i obsmażamy na rozgrzanym w dużym rondlu tłuszczu. Dodajemy cebulę i szklimy ją; zestawiamy patelnię z ognia, wlewamy łyżkę wody, wsypujemy słodką paprykę, mieszamy. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę i dodajemy razem z papryką do żeberek. Wlewamy bulion, wsypujemy natkę i dusimy 45 min na małym ogniu. Mąkę roztrzepujemy z zimnym mlekiem, dodajemy do potrawy, doprawiamy solą oraz ostrą papryką i jeszcze chwilę gotujemy. Łączymy ze śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem na sypko.

Ten sposób na żeberka wypróbowałam dzisiaj - bardzo dobre