Babka "Cztery w jednym"

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Cztery w jednym

d8d4e80d88c3.jpg

bf16ac6ec6f7.jpg


210 g masla
200 g cukru
4 jajka
125 g maki
125 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 mieszanka
25 g dobrego kakao
50 g pokruszonej na drobne kawaleczki czekolady

2 mieszanka
50 g rozdrobnionych orzechow
1 lyzeczka h. cynamonu
25 g mleka

3 mieszanka
garsc jasnych rodzynkow
15 g rumu

4 mieszanka
otarkowana skorka z 1 cytryny i 1 pomaranczy
2 st. lyzki drobno pokrojonych owocow kandyzowanych
sok z polowy cytryny

forma chlebowa prostokatna 10 х 20
3 nieduze miski dla ciasta

Maslo roztopic, ostudzic. Ubic razem z cukrem na pyszna mase, dodac po jednemu jajka. Maki zmieszac, przesiac z proszkiem i wmieszac do ciasta. Ciasto rozdzielic na 4 czesci, do kazdej wlozyc swoja mieszanke. Ciasto wykladac do formy warstwami. Piec w 170 stopniach okolo 60-70 minut.
Baaaaaardzo smaczne
icon_smile.gif
Juz zniklo... czy bylo, czy nie
icon_smile.gif
))))))


"Konditerija", 1998, wyd. Presvika .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Może ogólnie - owoce kandyzowane :
Dziekuję za odpowiedź, bo ciasto wygląda bardzo kusząco.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
hazo
Dziekuje :blume: Juz zamienilam
icon_smile.gif
Ciasto jest bardzo smaczne, juz od dawna na niego patrzylam, dopiero co sie zdecydowalam. Nie jest podobne wizualnie do oryginalu, bo tam warstwy sa oddzielne, a u mnie to wszystko sie przemieszalo, ale smak jest naprawde boski. Goraco polecam
icon_smile.gif
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Elka mam pytanie zrobiłam tą babkę i dałam warstwy tak 1.z czekoladą 2. z rodzinkami 3. z orzechami 4. z skórką .Niewiem czy ma to znaczenie co za czym chodzi mi głównie o tę czekoladę dałam jej tak na oko \ale dość sporo i ta warstwa wyszła mi taka mięka mokra TAK MA BYĆ WWWWW TEJ BABCE na początku niż wystygła to myślałam że zrobił mi się zakalec ale jak wystygła to już mniej jest płynna taka lepka jest w smaku ciasto jest pyszne.NIE JEST SUCHE TYLKO WILGOTNE.zDJĘCIA PÓŹNIEJ WKLEJĘ.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Juta24 @ 1 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=424959Elka mam pytanie zrobiłam tą babkę i dałam warstwy tak 1.z czekoladą 2. z rodzinkami 3. z orzechami 4. z skórką .Niewiem czy ma to znaczenie co za czym chodzi mi głównie o tę czekoladę dałam jej tak na oko \ale dość sporo i ta warstwa wyszła mi taka mięka mokra TAK MA BYĆ WWWWW TEJ BABCE na początku niż wystygła to myślałam że zrobił mi się zakalec ale jak wystygła to już mniej jest płynna taka lepka jest w smaku ciasto jest pyszne.NIE JEST SUCHE TYLKO WILGOTNE.zDJĘCIA PÓŹNIEJ WKLEJĘ.
Ciesze sie, ze podobalo ci sie
icon_smile.gif
Ale jednak ta warstwa nie musiala byc lepka. Mysle, ze nie tyle ma tu znaczenie miejsce warstwy czekoladowej, ile wlasnie ta ilosc czekolady
icon_smile.gif
tak to bywa z tymi ciastami, co maja w skladzie czekolade
icon_smile.gif
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
tak wyglądała ta babka



pomimo że czekolada (której za dużo dałam tak zadziałała babka wszystkim smakowała) następnym razem dam, mniej czekolady i zrobie w keksówceżeby wyrosło więcej niż tym razem robiłąm w okrągłej tortownicy 28 cm z tuleją.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O, widzę kolejna odmiana "tulipana"
icon_lol.gif
Nawet ciekawa - bo bakaliowa
icon_wink.gif


Ja znam z warstwami: różowa z kislem, makowa, kakaowa i biała z mąką ziemniaczaną. Na pewno jest bardzij kolorystyczna, aczkolwiek ta z bakaliami musi byc chyba pyszniejsza
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Oki
icon_lol.gif
Z pl.rec.kuchnia, zgapione od Tenpa Dhargye

"Kwitnący tulipan

6 jaj;
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny

wszystko to utrzeć razem, następnie dodać
2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wymieszać, dodać
6 łyżek oliwy
wymieszać

następnie podzielić na 4 części
do 1 części dodać 0,5 szklanki maku
do 2 części dodać 2 łyżki kakao
do 3 części dodać kisiel wiśniowy
do 4 części nie dodawać nic

wylać do formy, piec 40 minut w prodiżu "

Ja piekłam w szklanej formie babkowej z kominkiem, sa tacy, co pieczą w keksówce i chyba wtedy wychodzi najbardziej klasyczny wzór tulipana
icon_wink.gif


Ja do 4 części dodaję obowiązkowo mąkę ziemniaczaną (2 łyżki), coby zrównoważyć ciężkość mas.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No i jeszcze jedna wariacja na temat z kokosem i wisniami, też z pl.rec.kuchnia


PLACEK TRÓJKOLOROWY inaczej zwany żołądek wg Aurore:

Ucieraj kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru, jednocześnie dodawaj po
jednym żółtku (razem z 6 jajek) dalej ucierając. Następnie dodaj 1/2
szklanki mąki "Krupczatki" i 1/2 szklanki mąki "Puszystej"
, przesianych z dwoma
łyżeczkami proszku do pieczenia.

Dodaj 7 łyżek oleju - wszystko dobrze wymieszaj.
Białka ubić i połączyć z ciastem.
Teraz podziel ciasto na 3 części.
Do jednej dodaj 1 łyżkę kakao, do drugiej 1 szklankę wiórków kokosowych, do
trzeciej 1 szklankę maku. Na małą blachę wyłóż po kolei masę z kakao,
następnie masę z wiórkami kokosowymi, na koniec masę z makiem. Na wierzchu
ułóż wiśnie bez pestek.
Piec w temperaturze 180 - 220 stopni, około 45 minut.


Moje uwagi*:
- nie daje krupczatki, tylko 1 szkl. maki zwyklej
- pieke w tortownicy 30 cm, ale mozna tez w malej kwadratowej
- jak widac gorna warstwa jest kakaowa, a nie biala, jak pisalam wczesniej "

To uwagi A.L.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No i ta sama grupa, ciasto Tęcza - Ani z fasolką

Tęcza

Składniki na ciasto:
9 jajek, 1i1/2 szklanki mąki, 1szklanka cukru, 2 cukry
waniliowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,25 szklanki oleju, łyżeczka
kakao, 1 łyżka suchego maku, 1/2 kiślu czerwonego

Masa:
2 szklanki śmietanty , galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:
Ubić białka z 9 jajek dodając cukier i cukry waniliowe.Mąke wymieszać razem
z proszkiem do pieczenia .Połączyc pianę z mąką oraz z olejem.
Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części.
do 1---dodać łyżeczkę kakao
2---łyżke suchego maku
3---1/2 kiślu czerwonego
4---dodać 9 żółtek i 2 łyżki mąki
Wszystkie składniki na poszczególnych miseczkach wymieszać , kłaść łyżka na
blachę porcjami.


Zapisze to cyferkami odpowiadającymi ciastu np. 1 --to kakaowe , 2 --to
makowe

1--3--1--2--3
2--1--2--1--2
3--2--1--3--1
2--1--3--2--3
Na koniec rozlać na całośc ciasto z żóltkami na wierzchu.
Ja zawsze piekę w blaszce proskokątnej.
Masa:
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody- ostudzić. Smietane
ubić troszke . Wymieszać śmietanę z galaretką , poczekać aż zacznie gęstnieć
. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół i przełożyc masą .
Mozna posypac po wierzchu ciasta cukrem pudrem . "


Uwagi Aniared na temat ciasta:
"> a jaka smietana? kwasna czy kremowka jak na bita smietane??
Smietana kremowka

> nie bardzo rozumiem jak klasc to ciasto na blache... Maja byc warstwy tych
> czterech ciast, czy takie "plamy" rzuconego lyzka na zmiane cista? prosze o
> dokladne wyjasnienie...
Plamy rzucone na blache, takie w przyblizeniu kwadratowe. W sumie dwie warstwy:
jedna kolorowa, z tych kwadratow, druga zolta. Przynajmniej ja tak pieklam,
moze intencja autorki byla inna. Przkroilam ja w polowie blachy, przelozylam
masą i zrobilam takiego "piętrusa".

> Blaszka prostokatna - keks czy zwykla?
Blacha duza prostokatna."