IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Bliny po Litewsku czyli placki ziemniaczane z mięsem mielonym*
europa112
post 31 Mar 2006, 13:40
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.241
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Potrawa Litewska ale mam nadzieję ,że Litwini się nie obrażą że umieściłem ją w kuchni polskiej i przy okazji znowu kawałek kultury litewskiej został przywłaszczony.

BLINY PO LITEWSKU
Farsz:
1 duża cebula
0.5 kg mielonej wieprzowiny
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
po 1/2 łyżeczki czarnego i ziołowego pieprzu

Ciasto:
1 kg tartych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka przypraw do zup

olej
bibuła do odsączania
kwaśna śmietana

1.Ciasto robimy jak najnormalniejsze placki ziemniaczane. Proponuje a nawet nalegam by dodać mąki kukurydzianej.Są wtedy takie żółciutkie i ten smak ma coś w sobie trochę innego.
2.Co do farszu,to cebulkę w miarę drobno siekamy, następnie smażymy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
3.Na rozgrzany olej kładziemy łyżką cieniutkie placki , następnie palcami nakładamy cienką warstwę farszu, a na koniec na ten farsz znowu trochę masy ziemniaczanel. Trzeba tak kombinować by grubość nie przekraczała 1 centymetra. Pieczemy to stosunkowo długo bo ok 4-5 minut na każdą stronę.
4.Odsącamy to na bibułce (koniecznie) i podajemy polane kwaśną śmietoną.

Uwagi:
1.Najlepiej smaży się to w patelni teflonowej.
2.Nie próbujcie tego z nadzieniem pieczarkowym. Wychodzą za tłuste.
<!--emoid::::cincin6::::--><!--endemo--> <!--emoid:smacznego:--><!--endemo--> <!--emoid:mniam:--><!--endemo-->
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eve28
post 9 Feb 2008, 00:40
Post #2





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 10
Dołączył: 31-January 08
Użytkownik nr: 7.402



dzisiaj zrobilam te bliny...pyszne:)icon_smile.gificon_smile.gif...najadlysmy sie z dziewczynkami po sufit:)...naprawde swietne...polecam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st November 2014 - 11:09