Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszny mazurek, pachnący różą, chrupiąco orzechowy i pieruńsko słodki.

Ciasto:
20 dkg masła
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)

Nadzienie:
1 słoik dżemu malinowego (polecam niskosłodzony)
1 słoik konfitur z płatków róży
2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Polewa:
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
1 łyżka masła
2 łyżki kakao

Do przybrania: połówki orzechów włoskich

Zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut. Wylepić tortownicę, podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach.

Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży, posmarować ciasto masą różano- malinową i grubo posypać orzechami.

Przygotować polewę: do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie szklista masa.
Mazurek pokryć polewą i przybrać połówkami orzechów.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Zrobiłam wzorując się na tym przepisie, na swoim cieście i z modyfikacją podaną przez Margot.
Był wyśmienity! Wcale nie za słodki ( wręcz wytrawny
icon_wink.gif
), pachnący i kolorowy. Lekko podgrzany dżem malinowy przetarłam przez sito, aby usunąć pestki, połączyłam z domową konfiturą z płatków róży, posypałam grubo orzechami i polałam gorzką czekoladą. Polecam!
mazurek_r__any.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_r__any.jpg
    mazurek_r__any.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
mazurek_r__any1.jpg

Na kruchym cieście polskim, z mieszanką różnych orzechów i grubą warstwą gorzkiej czekolady, tak samo kuszący zapachem róży i malin jak w tamtym roku.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • mazurek_r__any1.jpg
    mazurek_r__any1.jpg
    32.7 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Sama wiesz, że ten mazurek jest wart grzechu....
icon_smile.gif

Zrób choć taki malutki jak mój....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Wszystkim niezdecydowanym nieodmiennie polecam.
Robiłam go w tym roku na spodzie z mielonych orzechów laskowych. Zamiast dżemu malinowego jest marmolada o smaku różanym i domowa konfitura z płatków róży. Oprócz orzechów włoskich dałam pekany, nerkowce, orzechy laskowe i migdały. A na wierzchu tradycyjnie duuużo gorzkiej czekolady.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis w 100% jak dla mnie
icon_mrgreen.gif

A miałam nie robić mazurka.....
ugly_08.gif


Zrobię!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ja chcesz to mam jeszcze jeden inny różany ,dwa kajmakowe -jeden sam robilam ,drugi to ten z puszki ,ale gotowałam 5 godzin i jest świetnie kajmakowy
i będzie jeszcze pomarańczowy ,chyba będzie
i może jeszcze coś
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Margot @ 10 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=844719ja chcesz to mam jeszcze jeden inny różany ,dwa kajmakowe -jeden sam robilam ,drugi to ten z puszki ,ale gotowałam 5 godzin i jest świetnie kajmakowy
i będzie jeszcze pomarańczowy ,chyba będzie
i może jeszcze coś
Dawaj po kawałeczku z każdego
icon_mrgreen.gif
U mnie będzie tylko jeden mazurek, też kajmakowy ale gdzie mu tam do Twoich, ślinotoku dostałam.