Pyszny mazurek, pachnący różą, chrupiąco orzechowy i pieruńsko słodki.
Ciasto:
20 dkg masła
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
Nadzienie:
1 słoik dżemu malinowego (polecam niskosłodzony)
1 słoik konfitur z płatków róży
2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
1 łyżka masła
2 łyżki kakao
Do przybrania: połówki orzechów włoskich
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut. Wylepić tortownicę, podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach.
Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży, posmarować ciasto masą różano- malinową i grubo posypać orzechami.
Przygotować polewę: do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie szklista masa.
Mazurek pokryć polewą i przybrać połówkami orzechów.
Ciasto:
20 dkg masła
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
Nadzienie:
1 słoik dżemu malinowego (polecam niskosłodzony)
1 słoik konfitur z płatków róży
2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
1 łyżka masła
2 łyżki kakao
Do przybrania: połówki orzechów włoskich
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut. Wylepić tortownicę, podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach.
Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży, posmarować ciasto masą różano- malinową i grubo posypać orzechami.
Przygotować polewę: do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie szklista masa.
Mazurek pokryć polewą i przybrać połówkami orzechów.