IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> TORT orzechowy z masą kawową-rozkosz dla podniebienia
katka.c
post 16 Apr 2006, 11:17
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 101
Dołączył: 19-August 05
Użytkownik nr: 680



Zrobiłam na święta i spieszę Wam podac przepis!! Polecam - jest rewelacyjny, lekko orzechowy, cudownie wilgotny!
Ja nie przepadam za ciastami, kocham tylko serniki, a ten musze powiedzieć, ze jest naprawdę pyszny!!! To w podzięce za Wasze rady i cierpliwość!!!!!

przepis na biszkopt pochodzi z forum gazety

CIASTO:
 300g zmielonych orzechów włoskich
 10 jaj
 10 łyżek cukru
 3 łyżki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1/2 szklanki tartej bułki

Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie dodawać żółtka.
Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
pieczenia, 3 łyżki mąki, 1/2 szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

masa kawowa

-2 budynie waniliowe
-600 ml mleka
-kostka masła
- 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej(ja dałam nescafe espresso)
-2 łyzeczki kawy parzonej
-cukier waniliowy
-cukier puder
-spirytus
Ugotowac budyń na mleku z cukrem (ja daję do smaku, tak na oko)
Kiedy ostygnie należy utrzeć z masłem, dodawać po łyżecce zaparzonej kawy i kawy rozpuszczalnei, na końcu alkohol!!!

Biszkopt przekroić na 3 części nasaczyć ponczem (woda, cukier , spirytus)
Rozsmarowac 1/2 masy i na to znów biszkopt i masa

wierzch ozdobiłam bitą śmietaną , polewa czekoladową i orzechami

smacznego
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22nd December 2014 - 13:40