Krokiety naleśnikowe z soczewicą*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Składniki:
1 paczka soczewicy czerwonej (450g - oczywiście może być zielona, ale IMHO czerwona lepsza),
słonina z paseczkami zatopionego mięska (może być oczywiście boczek),
2 cienkie plasterki wędzonki boczkowej,
5 średnich cebul,
majeranek,
chilli,
pieprz


Cebulę, słoninę i wędlinę pokroić w dość drobną kostkę.
Soczewicę ugotować do miękkości (mniej niż 30 min.) w osolonej wodzie, odcedzić. U mnie się rozgotowała tracąc strukturę ziaren, więc nie musiałam jej rozgniatać. Dodać podsmażoną na rumiano słoninę i wędzonkę, oraz zeszkloną cebulę (wraz z aromatycznym tłuszczem spod smażenia). Wszystko razem wymieszać, dodając uprzednio przyprawy do smaku. Nie potrzeba jaj - całość farszu dobrze trzyma fason.

Usmażyć naleśniki (bez mleka, cukru, ale z odrobiną soli) na jasny kolor.
Faszerować farszem i zwijać w krokiety (najpierw zwinąć boki do środka, potem od góry zwinąć ku dołowi). Tak przyrządzone krokiety panierować w jaju i bułce, smażyć na piękny złoto-brązowy kolor. Podawać z ketchupem i warzywami konserwowymi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Wyciągam na wierzch mam w planach zrobienie
icon_smile.gif