potrawka z kurczaka ( trochę stołówkowa :-) ) *

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Mięso z kurczaka ( zazwyczaj wyjęte z rosołu) rozdrabniam palcami.
Robię białą zasmażkę z mąki i masła ( proporcje mniej więcej 1 do1) rozprowadzam ją rosołem , dosmaczam solą, odrobiną kwasku cytrynowego lub soku z cytryny ( ale nie jest to konieczne) dodaję śmietanę oraz dużo ziel. pietruszki i koperku. Wkładam do tego to rozdrobnione mięso, mieszam. Uwielbiam to z ziemniakami tłuczonymi i gotowaną, zasmażaną masełkiem marchewką <!--emoid:D--><!--endemo-->
Oczywiście można mięsa nie wkładać do sosu, tylko polać nim całe porcje kurczaka
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
:lol: :lol: :lol:
to bedzie moj jutrzejszy obiad
i kompocik z kislu :mrgreen:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,418
113
Robię identycznie. Rodzina nawet woli, jak ma podziabane mięso, bo nie muszą walczyć z kostkami. Czasami, dla urozmaicenia, oprócz soli, pieprzu, cytryny i dużej ilości zielonej pietruszki dodaję kawałek rozdrobnionej widelcem marchewki i troszeczkę cukru.
Dobry sposób, bo unika się sporów, kto je nogę, a kto pierś, którą u mnie, z konieczności, ja musiałam zjadać, bo nikt inny nie chciał.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja tez wole jak mam podziabane i najczesciej robię tylko z udka, jest tego i tak bardzo dużo, na 2-3 dni dla nas, a nawet mięso z korpusu mi wystarcza można go po ugotowaniu zupy obrać dokładnie i jest OK.
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Czemu ja wczesniej nie wiedzialam ze to jest takie pyszne??

Na wszelki wypadek zrobilam tylko na jeden talerz i zostalam bez kolacji bo maz mi wyrwal z rak po sprobowaniu pierwszego kesu i pobiegl z talerzem przed telewizor.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
U mnie ta potrawa nazywa sie też trochę na wyrost potrawką z kurczaka. Wole koperek od pietruszki, której w duzych ilościach nie lubię. Koperek i owszem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A dziś u mnie właśnie na obiad mam tę potrawkę
icon_biggrin.gif
ja też wolę więcej koperku ale i pietruszki zawsze trochę dodaję.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Robiłam taką potrawkę w czasach studenckich...
icon_smile.gif

Podobnie, jak Wy zdecydowanie bardziej lubię &quot;nadmiar&quot; koperku. Poza tym często przygotowywałam tę potrawkę z marchewką, ale nie rozdrobnioną, tylko pokrojoną w kostkę. MNIAM

Muszę znów jej posmakować...
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
U mnie też jest to sposób na utylizację mięska i marchweki. Z tym, że ja lubię z ryżem...
I też z koperkiem wolę, a przy braku koperku robię z lekka curry'owate.
icon_mrgreen.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
pyszne!
icon_biggrin.gif


ot i tyle w tym temacie
icon_wink.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
U nas też robi furorę.
Dodaję czasem trochę musztardy lub chrzanu do sosu(wtedy bez koperku).Też pyszne.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam, pyszka
mniam.gif

W przedszkolu to była moja znienawidzona potrawa, chyba dlatego, że było pełno skór kurczaczych
icon_mrgreen.gif

i zrobiłam jak w przedszkolu, w potrawce była marchewka w kosteczkę i groszek
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Jedno słowo - mniama!!!!
icon_smile.gif
mniam.gif

Ledwo skończyłam gotować a już prawie nic nie rozstało
icon_smile.gif


Dzięki Beatko za super przepis!!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam wczoraj, smaczne było.
icon_smile.gif

dodałam marchewkę dla koloru i rodzynki.

Acha, nie dodałam też koperku, bo niestety go nie lubimy.

S4020981.jpg
 

Załączniki

  • S4020981.jpg
    S4020981.jpg
    877.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
moja dzisiejsza porcja:
 

Załączniki

  • potrawka_001a.jpg
    potrawka_001a.jpg
    43.3 KB · Wyświetleń: 0
  • potrawka_004a.jpg
    potrawka_004a.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 0

Nika1990

Member
Gru 5, 2007
17
0
0
U mnie często podobne danie gości na stole, jednak z pewnymi modyfikacjami:
- mięso kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni
- danie podaję z ryżem białym i marchewką z groszkiem konserwową

Polecam wypróbować z ryżem, pyycha
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No ja akurat za ryżem nie przepadam no i za groszkiem w marchewce też nie, więc nie będę próbować, ale inni czemu nie, mogą i tak.