Kruche ciasteczka

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
1 laska wanilii
175 g masla lub margaryny
125 g cukru
szczypta soli
125 g maki
60 g zmielonych migdalow
50 g pokrojonej kandyzowanej skorki z pomaranczy lub
kandyzowanych wisni
200 g polewy mlecznej lub gorzkiej czekolady


przygotowanie okolo 60 minut
skladniki na okolo 65 sztuk


Laske wanilii naciac wyjac rdzen maslo utrzec na gladka mase dodac cukier sol i rdzen wanilii.
Skladniki ucuerac az do momentu kiedy cukier sie calkowicie rozpusci i powstanie kremowa masa
Mase postpac maka,dodac migdaly calosc zagniesc
ciasto przelozyc do maszynki lub szprycy z koncowka w ksztalcie gwiazdki
piekarnik rozgrzac do 180 st. C .na blache wylozona pergaminem wycisnac ciastka o roznych ksztaltach ciasteczka ozdobic kandyzowana skorka z pomaranczy lub wisniami ,piec ok.15 min
ciasteczka wylozyc na kuchenna kratke i wystudzic polewe przygotowac wg przepisu na opakowaniu ,
ciastka posmarowac lub zanurzyc w czekoladzie
smacznego

niestety ,ale to nie jest sprawdzony przepis przezemnie
mam nadzieje ze sie udadza i beda smakowac
ciekawe czy zamiast kandyzowanych owocow mozna by bylo dodac odrobinke gestej marmolady albo dzemu ?? moze sie nie roplynie dzem :mrgreen: