IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżówka dla maszynistów
Al_inka
post 8 May 2006, 20:52
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



...lub dla leniwców i zapracowanych
Składniki:
1/4 kostki świeżych drożdży (2,5 dkg)
0,5 kg mąki
cukier wanilinowy
2-3 łyżki cukru
1/4 kostki masła (kostka 250 g)
250 ml mleka (zamiennie może być szklanka wody i 2 łyżki mleka w proszku)
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa

Na dno maszyny wlewam mleko, wrzucam jaja i masło. Potem wsypuję mąkę, sól, oba cukry, pokruszone drożdże. W trakcie mieszania sprawdzam czy ciasto nie jest zbyt rzadkie i jeżeli zachodzi potrzeba dosypuje mąki. Dodać rodzynki lub skórkę. Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Moja maszyna to AFK- BM3. Piekę na 4 (sweet bread).
Wychodzi bardzo puszysta i szybko znika

Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 9 May 2006, 07:15
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Dzieki Alinko
Pyszna ja ja juz robiłam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 9 May 2006, 16:02
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Ja dzisiaj znowu zrobiłam
Wcinam za masełkiem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gosia
post 9 May 2006, 20:42
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.129
Dołączył: 9-October 05
Użytkownik nr: 832



chyba wiem co będę jutro robiła icon_smile.gif - a oponka na brzuszku rośnie,że hej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ancia
post 10 May 2006, 09:19
Post #5





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 25-December 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 1.165



Zrobiłam wczoraj. Niestety zdjęcia nie mam bo aparatu nie mam icon_sad.gif . Jednak napiszę:
1. Przeeeepyszna
2. Bardzo wyrosła i cudnie pachniała
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 10 May 2006, 09:45
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Cos dla mnie !!!

Weszlam w ciasta, aby poszukac przepisow na szybkie ciasto dzialkowe, a tu... takie dobrodziejstwo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lirene
post 10 May 2006, 09:46
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 258
Dołączył: 20-October 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 864



A jak się nie jest maszynistą to można ja tradycyjnie upiec w piekarniku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 10 May 2006, 14:05
Post #8


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.968
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Ale super dzięki.
właśnie piekę z rabarbarem drozdzówkę a maszyna już wyrabia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gosia
post 10 May 2006, 21:35
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.129
Dołączył: 9-October 05
Użytkownik nr: 832



Zrobiłam,bardzo mi wyrosła aż dotknęła szybki --teraz stygnie.Juz się nie mogę doczekać jak smakuje.Dzięki za przepis:).
Już podjadłam wyjmując ją, niam niam pychota-bardzo puszysta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 11 May 2006, 00:01
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



CYTAT(Lirene)
A jak się nie jest maszynistą to można ja tradycyjnie upiec w piekarniku?

Można, ale ja czasu i cierpliwości nie mam na długie wyrabianie. Wsypuję wszystko do maszyny, a sama w tym czasie coś innego mogę robić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 12 May 2006, 09:48
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.814
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



pyszna wyszła

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lirene
post 12 May 2006, 14:37
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 258
Dołączył: 20-October 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 864



To jakbym piekła w piekarniku to jaką temp proponujecie i ile minut?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 13 May 2006, 13:27
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.744
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



No to i ja dzisiaj zrobiłam-wyszła pyszna,mało pracy przy niej samo wszystko się robi i piecze.Jedyny błąd z mojej strony to mechanicznie nastawione przyrumienienie na 3 za bardzo się spiekła.Polecam-u mnie z mlekiem i nutellą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 13 May 2006, 14:32
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



CYTAT(Lirene)
To jakbym piekła w piekarniku to jaką temp proponujecie i ile minut?

Jak już wyrośnie to na 30-40min. w temp. 200 stopni. Tak nastawiłabym w swoim piekarniku. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lirene
post 13 May 2006, 16:10
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 258
Dołączył: 20-October 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 864



CYTAT(Al_inka)
CYTAT(Lirene)
To jakbym piekła w piekarniku to jaką temp proponujecie i ile minut?

Jak już wyrośnie to na 30-40min. w temp. 200 stopni. Tak nastawiłabym w swoim piekarniku. icon_smile.gif

Dziękuję
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 14 May 2006, 08:24
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Mam watpliwosc na czym piec. 3 - to u mnie white bread - 3h50 min (3 fazy rozniecie) - dluzej ciut niz program Normal. 4 natomiast to sweet breat 1h52 z jedna fazarosneicia. Ku temu sie sklaniam....
Ze tez nie zajrzalam wczensiej do instrukcji icon_sad.gif A teraz chce piec.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 14 May 2006, 08:56
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Ja pieke na 4 sweet breat zawsze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 14 May 2006, 09:07
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Dzieki Kasiu !!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 14 May 2006, 09:36
Post #19


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Kasiu zaraz poprawiam. Oczywiście piekę na 4 - czyli sweet bread, a nie tak jak napisałam white.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 14 May 2006, 09:53
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Juz siedzi w maszynie Kiedy wsypujecie kruszonke ? Jak podrosnie mocno ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:14