Deser Gaby

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
pól kostki masłą utrzeć z 3/ 4 szklanki cukru
wsypać cukier waniliowy i pół szklanki przesainej mąki
ubić 3 zóltka
zachowac spore odległosci między ciastkami bo sie rozlewają

piec aż sie zrumienią (180 stopni)

jedno ciastko nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańcy
przykryć spora iloscią bitej smietany oślodzonej
przykryć drugim ciastkiem, tym razem nasączonym sokiem z cytryny

udekorowac wedle uznania
posypać wiórkami kokosowymi
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pozwole sobie uzupelnic o foto ;) Wszak bez tego wiele traci
desergaby25fl.jpg
desergaby228wq.jpg
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
kolejne ciasteczka Gaby

ja pomagałam jedynie w robieniu kremu)

herbatniki przełożone masą czekoladowo gruszkową:

masa:
1,5 tabliczki czekolady (1 - 90% kakao+ 0,5 gorzkiej wedlowskiej) rozpuścić na parze
wymieszać z 2 serkami homogenizowanymi waniliowymi
wsypać garść "łezek" czekoladowych (niekoniecznie)
wkroić 1 - 2 gruszki
wymieszać
smarować herbatniki
dla pewności dodałam odrobinę żelatyny
udekorować rozpuszczoną czekolada i miętą...

eTE3nEibuIW1x4tXiX.jpg
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wooow
icon_wink.gif

Oklaski dla Gaby !

Czy zamast ciastek moga byc andruty ? Wowczas dociskac je, czy nie za bardzo ?
icon_biggrin.gif