Napoleonki z kremem śmietankowym

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Napoleonki z kremem śmietankowym

Ciasto

1 1/2 szklanki mąki
kostka margaryny
1/2 łyżeczki soli
niepełna łyzeczka octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki na podsypke
3 łyzki cukru pudru do posypania

Krem śmietankowy

1 3/4 szklanki mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
6 łyzek mąki pszennej
1 całe jajo i żółtko
4 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto francuskie:
-przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać. Margaryne zagnieść z około 1/4 szklanki maki i uformować z tego kwadratowy placek, po czym wstawić do lodówki na około 20 min.
-przygotować ciasto podstawowe: do pozostałej mąki dodać wode, sól i ocet, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Po ochlodzeniu z ciasta uformować gwiazdę (czteroramienną) o cieńszych rogach i grubszym środku. Na środek położyć ciasto maślane, zawinąć rogi, całość rozwałkować na prostokąt, zużywając na podsypke część mąki. Złożyć na 4 części i ponownie rozwałkować. Odstawić w chłodne miejsce na około 20 minut. Walkowanie powtórzyć czterokrotnie. Ułożyć ciasto na czystej blasze, powierzchnie podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200* przez około 15 min. Ostudzić.

Krem:
cukier utrzeć z jajami na jednolita masę. Mąki przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo, ciagle mieszając, do utartych jaj. Uzyskana masa powinna być bez grudek. Przy ciagłym mieszaniu dodajemy wrzące mleko. Po dokładnym rozprowadzeniu mleka naczynie z kremem postawić na małym ogniu i gotować, cały czas intensywnie mieszając. Gdy krem stężeje, zestawic z ognia i przelać do płaskiego naczynia, aby ostygł.

Upieczone ciasto podzielić na 2 kawałki. Na jeden nałożyć krem i równomiernie rozsmarować nożem po calej powierzchni. Przykryć drugim kawałkiem, wyrównać boki, pokroić nożem piłką na kwadraty lub prostokąty. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.