rybka w rybce by cydorka*

cydorka

Member
Maj 13, 2006
222
0
0
rybka w rybce by cydorka
zanim podam przepis małe wyjasnienie- ja wlewam masę, której skład za chwilkę ujawnie , do takich plastikowych foremek w kształcie ryb
( foremki są z odzysku po kupowanych garmażeryjnych róznościach, jak zjem wkład zachowuje foremkę)
Ale kiedyś jak nie miałam takowych to wlewałam w małe miseczki i zamast kstałtu rybki był kształt miseczki, kiedyś jeszcze wlałam w dużą salaterke całą masę i konstrukcja miała kształt salaterki
reasumując kształt foremki jest bz, rybka najlepsza bo wkład będzie rybny
ilośc, którą podam mi wystarcza na 6 foremek "rybnych"


potrzebujemy:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży majonez ( ja uzywam kieleckiego, ale moja mama np robi z winiar)
1 duży zielony ogórek ( może być go więcej to zależy czy chcemy smak mniej czy bardziej ogórkowy)
koperek
żelatynę ( taką co się rozpuszcza w gorącej wodzie)- 1 łyżkę
pieprz/ sól do smaku
szklanka mleka
vegetę lub ziarenka smaku lub cos w tym rodzaju- 1 łyżeczkę
naczynie do mieszania masy

wykonanie
wyjmujemy tuńczyka z puszki- puszek nie wyrzucamy,oleju nie wylewamy do zlewu
mieszamy w jednym naczyniu:
tuńczyk z puszki ( ja osobiscie wolę w kawałkach i rozgniesc widelcem ale może byc taki rozdrobniony)
ogórek krojony w drobną kostke lub tarty na tarce o grubych oczkach (dobrze jest go potem odsączyć, zwłaszcza ten starty )
słoik majonezu
mleko
pokrojony drobno koperek
do tego pieprz sól

rozpuszczamy w szklance gorącej wody żelatynę i łyżeczkę vegety
i studzimy , tak żeby była letnia, ( uawaga jeśli będzie zbyt gorąca może nam się rozwarstwić masa)
zalewamy masę żelatyną i dobrze wszystko mieszamy
nie wpadamy w panikę na widok płynnej masy, nie myślimy sobie rany przeiez to się nie zsiądzie

przygotowujemy foremki/miseczki/ dowolne naczynia
do każdej foremki wlewamy odrobinę oleju co nam został na dnie puszki, rozprowadzamy po całej foremce

do tak przygotowanych foremek wlewamy masę

siup do lodówki na min 2-3 h

wyjmujemy, z lodówki odwracamy do góry nogami i siup na półmisek

podajemy z cytrynka do pokropienia

smacznego
cyd
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobię.

Jak pisałam, tak zrobiłam.
Smakowało nam bardzo, choć współbiesiadnicy "bali się", że dodałam tam jakieś owoce morza...
Było takie delikatne...
Co do ilości - najpierw chciałam zrobić z połowy porcji myśląć, że będzie TEGO bardzo dużo, ale okazało się, że bardzo źle myślałam...
Tuż po wymieszaniu
1.jpg

Po przelaniu do miseczek (sztuk 5) przepraszam za jakoś zdjęcia, ale robiłam je w lodówce, czas naglił...
2.jpg

Polecam.
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    79 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

baszurka

Member
Sty 25, 2008
79
0
0
Cinka @ 8 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=598778hmmm może być mniam...
A ten duży majonez to jak duży ma być?
Też mam ten sam problem
gruebel_2.gif
Plizzzzz....o podpowiedź...
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
zrobilam
w smaku bardzo lagodne, nawet lekko mdle ( pewnie przez ilosc majonezu, dalam 600g sloiczek)
trzeba szybko zjesc,najlepiej w ciagu doby, surowy ogorek z czasem duzo traci wizualnie i smakowo i powoduje fermentacje calosci