![]() ![]() |
19 May 2006, 09:57
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Za jakieś 3 godzinki dodam zdjęcie właściwe, ale mam teraz chwilę, to wpiszę przpeis
narazie oba zdjecia w czasie kręcenia
3 szklanki smietany kremówki (to sa 4 piątnice) 1 szklanka mleka tłustego 1 laska wanilii, rozcięta, z wyjętym miąższem,ale obie części potzrebne 8 dużych żółtek 1 szklanka cukru szczypta soli (ja uzylam resztki laski wanilii bo nie miałam wiecj i cukru z prawdziwą wanilią - cukier dodlam do normalnego cukru) Przygotowujemy najpierw utensylia: bedą potrzebne: 2 miski 1 miska z przygotowaną kąpielą lodową, bardzo zimną - którą przygotowujemy w czasie gdy będize stygnął garnek. garnek WSZYSTKO BARDZO CZYSTE w garnku podgrzewamy na średnim ogniu (nie dopuszczajac do żywego gotowania) mleko,śmietanki, wanilię. Odstawiamy, szybko przykrywamy folią spożywczą i czekamy 15-20 minut. U mnie wszytsko stygnie dłużej niż autorce przepisu, więc czekalam ze 25 minut. pod koniec tych 20 minut szybko ubijamy żółtka z cukrem (i cukrem z prawdziwą wanilia, jesli nie mamy laski wanilii). garnek stawiamy znów na gazie i na średnim ogniu znów podgrzewamy do stanu przed gotowaniem. Nastepnie połowę zawartości garnka wlewamy strumyczkiem do jajek i mieszamy. Tu przydają sie dodatkowe ręce entuzjastycznego malca Teraz już ciepłą masę jajeczną wlewamy znowu do garnka i podgrzewamy aż osiągnie 80 st. , mieszamy ósemkami drewnianą łyżka lub ubijaczką. Kiedy temperatura jest osiagnięta, a masa na tyle gęsta, że przechodzi test Morza Czerwonego, przelewamy masę przez gęste sito do BARDZO CZYSTEJ MISKI i wstawiamy do kąpieli lodowej na stygnięcie. Wedlug przepisu, masę można już wlać do maszynki, jak będzie miała 5 st c. Autorka pisze, że zajmuje jej to 5-10 minut. AALr to chyba na grenlandii. Taki sos z 70 do 5 stopniu u mnie w domu stygnie DUUUŻO dłużej. tak więc kiedy nie był już gorący wstawiłam go na noc do lodówki, za co myślę maszynka do lodów była mi wdzięczna. wlewamy zgodnie z instrukcją do maszynki do lodów, a po wyrobionym cyklu wstawiamy na 4 h. do zamrażarki w czystym pojemniczku (tzw packing). Ja jadłam tez takie od razu wyrobione (jakżeby inaczej!! ) i pycha, pycha, pycha! zdjęcie kulki - po tym jak w zamrażarce 'doszly'
|
|
|
|
19 May 2006, 10:02
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.799 Dołączył: 10-October 04 Skąd: Piła Użytkownik nr: 116 |
Nawet bez "właściwych" zdjęć te już robią wrażenie :!:
|
|
|
|
19 May 2006, 10:16
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.522 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Ciechocinek-dom / Szczecin-studia Użytkownik nr: 778 |
mniam super wygląda
|
|
|
|
19 May 2006, 10:29
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.138 Dołączył: 22-December 04 Użytkownik nr: 233 |
Robie w niemal identyczny sposob, tylko proporcje mam niestety mniejsze.
Lody tak zrobione sa rewelacyjne, a jak ktos raz je zrobi, to nie bedzie juz chcial patrzec na kupne Malgosimi, te mase to ja zawsze staram sie chlodzic przez noc w lodowce, wtedy ona zawsze lepiej i szybciej sie zamraza w maszynce. Jeszce jeden sposob to jest gotowac smietanke razem z mlekiem i wowczas lody sa mniej puszyste, ale za to bardziej kremowe. |
|
|
|
19 May 2006, 11:04
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Syso, no właśnie tu jest gotowana razem z mlekiem
godzinkę postały w zamrażarce i są już spokojnie do nabierania gałkownicą |
|
|
|
19 May 2006, 19:23
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.382 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
Kupuję maszynkę do lodów :!: Tylko nie wiem gdzie, może tę z Makro co ją Dziunia pokazywała :
|
|
|
|
19 May 2006, 19:48
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.331 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Tąd Użytkownik nr: 151 |
Też się nad nią zastanawiam
|
|
|
|
19 May 2006, 22:03
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.057 Dołączył: 21-February 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 344 |
Małgosimi- to zdjęcie, to czysty obłęd! :eek:
|
|
|
|
19 May 2006, 22:09
|
|
starałam się lobby maszynolodowe nie śpi! Strzeżcie się, bo jutro robię czekoladowy sorbet bez jajek w sumei na samej czekoladzie 8)
|
|
|
|
19 May 2006, 22:48
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.057 Dołączył: 21-February 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 344 |
CYTAT jutro robię czekoladowy sorbet bez jajek w sumei na samej czekoladzie Cool
Przepis z Czekolady LCB? |
|
|
|
19 May 2006, 22:51
|
|
nie , z Pierre'a Herme
nie mam niestety tamtej ksiażeczki... |
|
|
|
20 May 2006, 08:46
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 820 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 17 |
Czy ktoś zna może taka lodziarnię w Wa-wie bok od rynku starego miasta (na Nowomiejskiej - pomiędzy rynkiem starego miasta a Barbakanem) ? W każdą niedzielę po południu kolejka tam siega tak z 30-40 m . Ja nie przepadam za lodami, ale tam te lody sa po prostu boskie. Zastanawiam się czy te własnorecznie robione sa tak dobre. Bo jak tak - to ja kupuję tę maszyne!
|
|
|
|
20 May 2006, 08:54
|
|
nie byłam nigdy... kolejki mnei odstraszają zawsze, a tej nawet nei widziałam... ale domowe są znakomite
|
|
|
|
26 Jun 2006, 20:56
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 313 Dołączył: 25-September 05 Skąd: gliwice Użytkownik nr: 782 |
Przepyszne są te lody, można się uzależnić...
|
|
|
|
27 Jun 2006, 22:45
|
|
|
|
|
|
30 Jan 2007, 21:38
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.281 Dołączył: 29-January 06 Skąd: Przeworsk Użytkownik nr: 1.300 |
Przepraszam, ale czy mogłabym się dowiedzieć, co to za maszyna tzn. chodzi mi o nazwę i typ? :D
|
|
|
|
31 Jan 2007, 02:04
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.080 Dołączył: 28-December 05 Skąd: Świętokrzyskie Użytkownik nr: 1.177 |
Przepraszam, ale czy mogłabym się dowiedzieć, co to za maszyna tzn. chodzi mi o nazwę i typ? :D Villanelle - z tego co wiem Malgosimi ma maszynke ze sklepu Tchibo http://www.systemtchibo.pl/?nodeid=1&a...rtosc_cmt_id=57 http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfi...ductSKU=0007631 |
|
|
|
31 Jan 2007, 10:36
|
|
zgadza sie, mam z Tchibo - ale ostatnio widzialam w sklepie identyczną Kenwooda (to by byla kolejna rzecz, ktora kenwood robi dla tchibo...)
|
|
|
|
31 Jan 2007, 11:37
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.281 Dołączył: 29-January 06 Skąd: Przeworsk Użytkownik nr: 1.300 |
Dziękuję ślicznie dziewczyny! Pytałam, bo w swojej okolicy wogóle nie widziałam takich maszynek, a mój chłopak "zachorował" na taką po zobaczeniu tego przepisu
|
|
|
|
31 Jan 2007, 11:40
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Małgosiu, ale identyczną jak Twoja? Jako osobne urządzenie?
Bo żywo zajrzałam na stronę Kenwooda, a tam tylko jakieś przystawki "lodowe" do ichnich robotów, czy blenderów... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:50 |