- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
Łatwe ciasto lekko kwaskawe. Oto przepis:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
400 g mąki
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
Lukier: 150 g cukru pudru + 4-6 łyżek soku z cytryny (ja robie lukier "na oko")
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać łyżkę mąki, a następnie dodawać
na przemian mąke i roztrzepane jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz
skórkę cytrynową. Na koniec dodaję trochę soku z cytryny.
Piec ok. 15-20 min w temp. 175 st aż patyczek będzie suchy. Posmarować lukrem.
Z tej porcji wychodzi duża blaszka.
Smacznego!
Nie umiem wstawić tu zdjęcia więc podaję link do strony ze zdjęciem:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...=777&w=42095690
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
400 g mąki
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
Lukier: 150 g cukru pudru + 4-6 łyżek soku z cytryny (ja robie lukier "na oko")
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać łyżkę mąki, a następnie dodawać
na przemian mąke i roztrzepane jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz
skórkę cytrynową. Na koniec dodaję trochę soku z cytryny.
Piec ok. 15-20 min w temp. 175 st aż patyczek będzie suchy. Posmarować lukrem.
Z tej porcji wychodzi duża blaszka.
Smacznego!
Nie umiem wstawić tu zdjęcia więc podaję link do strony ze zdjęciem:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...=777&w=42095690