Mój tort z Szwarcwaldu (z wiśniami bądź czereśniami)

Miłka

Member
Mar 20, 2006
24
0
0
Witam.
Podaje moj pierwszy przepis. Ulubiony przez moja rodzine tort.

Ciasto:
- 90g masla
- 150g czekoladowej polewy
- 6 jaj
- 255g cukru
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 słoik wiśni (720ml)
- 3 paczki cukru waniliowego (male)
- 3 lyzki (płaskie) mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody (do rozmieszania mąki ziemniaczanej)
- 750ml słodkiej smietany
- 3 paczki wzmacniacza do smietanki
- 6 łyżek wiśniówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciasto.
Masło i polewę czekoladową rozpuścić na parze. Jajka rozdzielić, żółtka i 75g cukru ubić na krem. Białko ze szczyptą soli ubić dodawając 100g cukru i nadal ubijać. Do masy dodać przesianą mąkę i roztopioną polewę z masłem.Wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Jest to porcja ciasta na tortownice 26 centymetrową. Lekko podgrzać piec. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (zależy od pieca). Ciasto ostudzić.
Masa.
Wiśnie oddzielić od kompotu (powinno zostać 400ml kompotu,jeżeli jest mniej dopełnić na przykład wodą). Dodać jedną paczkę cukru waniliowego i 80 g cukru. Zagotować. Mąke ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do gotującego się kompotu. Ugotować kisiel(dodać do niego 3 łyżeczki żelatyny). Na koniec wsypać wiśnie, wymieszać troszeczkę i lekko podgotować. Całą masę ostudzić.
Ciasto przekroić na 3 części. Dolną część ciasta skropić trzema łyżkami wiśniówki, nałożyć masę wiśniową, przykryć drugą częścią ciasta. Ubić 750ml śmietany, dodać pozostały cukier waniliowy (ze wzmacniaczami). 1/3 ubitej śmietany posmarować drugą część ciasta, przykryć trzecią częścią. Resztą śmietany posmarować cały tort. Ozdobić tartą czekoladą. Schłodzić około 3 godzin.

Pozdrawiam
icon_smile.gif

Klikając poniżej można zobaczyć mój wypiek
http://free.of.pl/l/lukasz.f/img/tort.JPG ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wow :shock:

Jakie cudo... :shock:

P.S. witaj Miłka ;)
 

Miłka

Member
Mar 20, 2006
24
0
0
Dzięki Ilona :banana:

Bardzo się ciesze, że podoba ci się moja namiastka torcika.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
przed "ubraniem"
dscn48890001sotezz8.jpg
dscn48960001ku5.jpg

po ubraniu:
dscn49090001fb9.jpg


biszkopt przyznaje się bez bicia kupiłam
icon_smile.gif
reszte robi się bardzo szybko, a wiśniówki polałam ciut więcej na ciasto niż było w przepisie, degustacja jutro
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Super ci wyszedł
daumen.gif
Mam wiśnie w domu i kombinuję co by upiec na weekend
gruebel_2.gif

Miłka, konieczny jest ten wzmacniacz do smietany? Nie mozna zastapić żelatyną? Bo u mnie ciasto musi troche postac w lodówce, od razu sie nie zje. Z samymi wzmacniaczami nie popłynie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
jeśli mogę odpowiedzieć ja używam śmietan fixy oetkera, spokojnie stoi tort kilka dni i nic nie płynie
icon_smile.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn49450001kawa322ek9dv.jpg

hehhe jeszcze zdjęcie kawałka, moja mam była zachwycona, dziekuje za przepis
bussi.gif
anbetung.gif
fiesgrins.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn50130001jasnakawmj6.jpg


z jasnym biszkoptem równie dobre
icon_smile.gif
a nawet jak dla mnie lepsze
icon_smile.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Owieczko super !!
icon_smile.gif
warto zrobić tym bardziej że pracy tyle co nic a efekt ...
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Zrobiłam 14 lutego, na moje urodziny.
icon_mrgreen.gif
Pyszny! Wszystkim bardzo smakował. Miła odskocznia od naszego tradycyjnego biszkopta z masami na bazie bitej smietany, zelatyny, owocow i galaretki. Zrobiłam jednak na ciescie biszkoptowym, które od lat jest u nas w rodzinie i jest niezawodne. Dodałam tylko kakao do niego. A to dla tego, ze nie chciało mi sie kupować specjalnie polewy czekoladowej, bo zawsze robimy same, a robic polewy tez mi sie nie chciało, bo z załozenia miało być szybko. Musiałam też dodać 2 razy więcej żelatyny, bo masa wisniowanie chciala tężeć.
gruebel_2.gif
Może dlatego, że to nie była ta żelatyna do gotowania
icon_question.gif

Zrobiłam takie ładne zdjęcia, ale mąż przez nieuwage skasował z aparatu.
cry_1.gif


Dziekuję za przepis!
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0
Dziewczyny, a tą żelatynę do tego kisielu to taką sypką dać?
Dziś robię
icon_smile.gif

Proszę bardzo o szybką odpowiedź
icon_smile.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Tym razem masę wiśniową do mojego tortu zapożyczyłam z tego przepisu
i wyszła super. Polecam.
 

Załączniki

  • tort_z_wi_niami.jpg
    tort_z_wi_niami.jpg
    110.7 KB · Wyświetleń: 1