Wermiszel z rodzynkami*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
25dag makaronu
4 jajka
4 łyżki cukru
10 dag rodzynek
10 dag łuskanych orzechów
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
tłuszcz i bułka tarta



Ugotować makaron na półtwardo.
Ubić pianę z białek, wsypać cukier i jeszcze ubijać.
Do osobnego naczynia wlać żółtka, rozkłócić, dodać skórkę cytrynową, cukier waniliowy, namoczone i odsączone rodzynki, posiekane orzechy i na koniec pianę z białek.
Wszystko wymieszać z makaronem i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Zapiekać w gorącym piekarniku 20 minut.
Podawać z bitą śmietaną

(Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników)

Często to danko robiłam na początku mojego małżeństwa, bo mój mąż uwielbia słodkie obiadki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O, na pewno zrobię. Ja lubię słodkie obiadki :mrgreen:
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Bardzo fajne danie!!! Wczoraj zrobiłam na kolację, a dziś zjadłam zimne resztki na śniadanie. Smakowało mi i tak i tak Będą powtórki!!!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo fajne danie!!! Wczoraj zrobiłam na kolację, a dziś zjadłam zimne resztki na śniadanie. Smakowało mi i tak i tak Będą powtórki!!!
:banana: Jakże się cieszę, bo my z mężem też bardzo lubimy to danko
icon_razz.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kasha -a ja sie jeszcze tu nie wspisałam, wstyd :oops:
Dobrze wspominam danko, mój brzuszek też ;) Dzieki za przepis :bussi:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
A jakieś zdjęcie macie? Bo szczerze mówiąc nie umiem sobie nawet wyobrazić jak to może wyglądać a jestem wzrokowcem :mrgreen: