Cytrynowy kurczak Nigelli Lawson

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
http://www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=155
dorzuciłam mięty i tymianku cytrynowego

TŁUMACZENIE
1 kurczak pokrojony na 10 kawałków
1 głowka czosnku podzielona na ząbki (ze skórką)head garlic, separated into unpeeled cloves
2 cytryny, pokrojone w ósemki
Garść swiezego tymianku
3 łyżki oliwy
150 ml białego wina
pieprz


Piekarnik nagrzać do 160 stopni

włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia / blaszki, dodac ząbki czosnku, cytrynę i tymianek
wlac oliwę
wymieszać całość łapami :D
Kurczak powinien leżeć skórką do góry
Skropić winem
Doprawić pieprzem
Przykryć folia aluminiową
Piec ze 2 godziny

Zdjąc folię
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Piec kolejne 30 - 45 minut

Był całkiem całkiem, chociaz następnym razem będę go krócej "dusiła" a dłuzej
piekła bez przykrycia

i spróbuje zrobic to samo z pomarańczami
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Bardzo fajnie wygląda, szkoda tylko, że nie po polsku, bo angielskiego nie znam
icon_sad.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Zrobiłam z drobnymi uproszczeniami bo wywaliłam z mięsa kośc, żeby się krócej piekło i nie miałam białego wina. Ale i bez wina jest to doskonały pomysł! Smaczne, soczyste i wyglada pięknie na półmisku z tymi ćwiartkami cytryny. Wchodzi na stałe, dzięki Marghe za wrzucenie przepisu i smakowite zdjęcie
anbetung.gif